Субота, 20.04.2024, 06:44:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 18
Культ Богоматері започатковується в Русі-Україні з прийняттям християнства в 988 р. за князювання Володимира Великого. Дослідник чудотворних ікон отець Николай Вояковський пише: «Пресвята Богородиця виявила над нашим народом свою опіку  в такий спосіб, що в різних місцях на наших землях Вона об’являла чудотворну поміч у різних іконах, і таким чином творила по всьому краю не тільки твердині віри, але водночас чудотворні ікони Божої Матері ставали вогнищами милосердя й любові Божої». Всього мистецтвознавці нараховують щонайменше 350 чудотворних українських ікон, які мали загальнонаціональне, регіональне і суто місцеве значення. Такої ласки від Небесної Цариці не удостоївся жоден інший народ у світі.
Про чудотворні ікони розповідають давньоруські літописи. За свідченнями очевидців, ікона Богородиці з літописного Звенигорода врятувала у 1235 р. місто ... Читати далі »
Переглядів: 786 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

В рамках круглого столу «Шевченко і сучасніть», який проходив з ініціативи директора Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Валерія Ковтуна відбулася репрезентація сьомого випуску альбому із серії «Україньке мистецтво у старій листівці» «Тарас Шевченко і Прикарпаття». Передмову до альбому написав краєзнавець, заслужений артист України Микола Савчук, а в своєму виступі перед учасниками круглого столу він поділився планами на майбутнє. 
В передмові він зазначив, що «навіть у комп’ютерну добу,  коли  постать Тарасову тимчасово заслонили різні псевдоборці, його слово не перестає бути актуальним, живим, насущним. Він кличе нас співчувати простій людині, кличе любити й боротися за Україну, пам’ятати хто ми. Тому знову й знову виходять «Кобзарі».
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Понад півтори сотні літ на Прикарпатті здійснюють промисловий видобуток нафти та її переробку. Перші виробництва цього профілю тут виникли на початку 60-х років ХІХ століття. Серед них найвідоміші Слобода-Рунгурський, Пасічнянський та Битківський нафтопромисли. З часом вони склали мережу виробництв та отримали спільну назву – Надвірнянський нафтопромисловий район, котрий належить до найдавніших промислів Європи з видобутку вуглеводнів. Тут працювали ряд поколінь фахівців, багато з них належать до професійних династій нафтовиків. У Надвірнянському нафтопромисловому районі починали свою трудову діяльність працівники, котрі згодом брали участь в освоєнні нафтових та газових родовищ Східної України, Західного Сибіру та в багатьох країнах світу, де поширювали та популяризували трудові традиції та досвід нафтовиків Прикарпаття.
Роки спливають, змінюються пок ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Проїздом під залізничним мостом на вулиці Вовчинецькій щодня користуються десятки тисяч франківчан. Минаючи його в розкішній іномарці чи у переповненому автобусі, вони й гадки не мають, що понад століття тому тунель під залізницею спорудили для... дерев’яних возів, якими їздили ярмаркувати (чи в інших справах) мешканці приміських сіл. Щасливо оминувши руйнувань під час двох світових воєн, він дійшов до нас у своєму первозданному вигляді. 

Колійовий бум
У середині ХІХ століття людство нарешті віднайшло спосіб швидкого пересування на великі відстані – залізниці. Стартувавши в Англії, «сталеві коні» за якийсь час заполонили всю Європу. У 1861 році перший потяг прибув до Львова. Через п’ять років залізнична колія з міста Лева ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Вельмишановні краяни!
Щиро вітаю Вас і Ваші родини із Днем Героїв!
Подаю попередній список Українських січових стрільців і вояків Української Галицької Армії – вихідців із Надвірнянського району, які боролись за побудову Української Народної Республіки у 1917-1921 роках.
Прошу рідних, духовенство, краєзнавців і вчителів ознайомитись зі списком та уточнити дані. Якщо маєте світлини, то надішліть, будь ласка, їх до редакції газети «Народна Воля».
Вдячний за допомогу у підготовці матеріалів для Книги пам’яті січового стрілецтва працівникам виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільським і селищним головам району, працівникам відділів культури і туризму та освіти Р ... Читати далі »
Переглядів: 1132 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Кілька сотень шанувальників мистецтва відвідали минулої ночі Музей мистецтв Прикарпаття, де вперше проходила акція «Ніч у музеї».
«Щиро зізнаюсь, стільки людей в ніч у музеї я не сподівався побачити, - каже начальник обласного управління культури Володимир Федорак. - Тепер тут наяву цікавість до золотого музейного фонду і особлива аура - поєднання світла і тіні з музикою, словом та предметами старовини, іконами, скульптурами». Володимир Федорак привітав працівників музею з професійним святом - Міжнародним Днем музеїв, який відзначать сьогодні, 18 травня.
Нічні відвідувачі Музею мистецтв Прикарпаття не лише оглянули експонати, а й слухали музику та споглядали, як художники Юрій Писар та Владислав Симчич творили полотно «Місячна соната».
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Під час ремонтних робіт у вівтарній частині (за іконостасом) Архікатедрального Собору в Івано-Франківську, який розпочався 7 травня на західній стінці престолу, спорудженого з австрійської цегли, виявлено вмуровану кам’яну таблицю розміром 50х70 см з викарбуваним на ній написом:
СЕЙ УГОЛЬНИЙ КАМІНЬ ЗНАЙДЕНО 18 МАЯ 1895. В СТАНИСЛАВОВІ ПРИ КОПАНЮ ФУНДАМЕНТІВ ПІД БОЖНИЦЮ, ГДЕ СТОЯЛА ДАВНІЙШЕ РУСКА ЦЕРКОВ ВОВЕДЕНЬСКА, ВМУРОВАНО В ГОЛОВНИЙ ПРЕСТОЛ КАТЕДРИ СТАНИСЛАВОВСКОЙ НА ДНИ ПЕРЕНЕСЕНЯ МОЩЕЙ СВ. НИКОЛАЯ.
ВАСИЛИЙ ФАЦИЄВИЧ, МІТРАТ АРХІПРЕСВІТЕР. 1903.
Дослівно переклад цього напису сучасною українською мовою звучить так:
„Цей наріжний камінь знайдено 18 травня 1895 року в Станиславові під час копання фундаментів під синагогу, де раніше стояла руська (українська) церква Введення (у Храм Пречистої Діви Марії), і вмуровано в головний престол Станиславівської катедри у день Перенесення мощів св. Миколая (22 травня) 1903 року.
... Читати далі »

Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

18 травня відзначатимемо Міжнародний День музеїв. Це свято не омине й Івано-Франківську область – адже в нас працюють 21 державний і 196 громадських музеїв; загалом, вони зберігають більше 270 тис. експонатів. Музейні установи є хранителями пам'яток нашого краю; саме вони завжди залишатимуться тим місцем, де людина шукатиме відповіді на численні питання свого минулого і сучасного. Познайомити з музейними скарбницями, популяризувати відвідання музейних закладів мешканцями Прикарпаття, покликаний ІІ етнографічний фестиваль «Галицька брама». 
Він відбудеться 19 травня 2012 р. у с. Крилос Галицького району на терені етнографічного скансену, живописного села просто неба – Музею архітектури та побуту Прикарпаття. Розпочнеться дійство о 12.00 год. Організаторами заходу виступають Національний заповідник «Давній Галич» та Галицька районна державна адмініс ... Читати далі »
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Музей «Давній Галич» – найдавніший музейний заклад Національного заповідника «Давній Галич». Він розташований у Митрополичих палатах (пам’ятці архітектури кінця ХVIІІ - початку ХІХ ст.). Ідея створення музею належить славетному вченому, археологу, професору Львівського університету Ярославу Пастернаку та Митрополиту Української Греко-Католицької Церкви Андрею Шептицькому. Останній висловив побажання створити біля фундаментів Успенського собору музей. Археолог Ярослав Пастернак, який 1937 року у каплиці Святого Василія (пам’ятка архітектури XV ст.) зібрав для огляду найцінніші експонати з археологічних розкопок у Крилосі, втілив мрію Владики. Таким чином, каплиця Святого Василія стала першим музеєм історії давнього Галича.
6 червня 1961 р. у приміщенні Митрополичих палат урочисто було відкрито Музей історії давнього Галича, який був філіалом Івано-Франк ... Читати далі »
Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

На будинку обласної організації Спілки письменників відкрито меморіальну дошку письменнику Григорію Кирилюку з нагоди 100-річчя від дня народження.
У цій споруді він мешкав з шістдесятих років і до останніх днів. У відкритті взяли участь голова письменницької організації Євген Баран, заступник начальника управління культури ОДА Василь Тимків, заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, письменники краю та родичі Григорія Кирилюка.
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

27 липня 2004 року пішов з життя один з титанів гуцульської різьби на дереві — Василь Семенович Корпанюк. Важко уявити собі гуцульське село Яворів без цього яскравого, наділеного Богом багатьма дарами, чоловіка. Цього гуцула з діда-прадіда, який прожив життя, як подобає верховинцеві — легко, темпераментно, артистично.
Народився Василь Семенович у родині одного з найшляхетніших різьбярів Гуцульщини — Семена Корпанюка 19 травня 1922 року. Від нього успадкував філософський погляд на світ, золоті руки майстра, тонкий музичний слух, від матері — Параски Чорномудяк-Корпанюк, знаної вишивальниці і ткалі — прагнення ступати в ногу з часом і надзвичайне почуття гумору, а від обох батьків — шанобливе ставлення до людей і те особливе вміння прихилити до себе людське серце. Правнук патріарха гуцульської різьби на дереві Юрія Шкрібляка рано взяв до рук різця. Родин ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

Недавно на урочистому відкритті святкування 350-річчя Івано-Франківська голова обласної ради Олександр Сич пообіцяв, що на найближчій сесії ратушу, яка є окрасою та символом міста, проте юридично перебуває у власності всіх громад області, повернуть громаді міста — іванофранківцям. Що означає цей дарунок? Що входить у майновий комплекс ратуші та що отримає від цього громада?
Міська влада вже давно має амбіції отримати ратушу на свій баланс. Ще за попереднього голови міста Зіновія Шкутяка тут хотіли зробити таке собі світське місце для урочистих засідань, прийому іноземних делегацій і т. д. Були навіть думки зробити у підвалі ресторан із ліфтом, який би вів на другий поверх споруди.
З того часу минуло понад десять років, помінявся міський голова, але амбіції міської ради на ратушу не зникли. Ад ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012

З мосту на вулиці Незалежності, який «перекинутий» через залізничні колії, можна побачити кам’яну опору його попередника. На перший погляд нічого дивного: спочатку був старий міст, потім збудували новий. Але щось таки не в’яжеться. Стара опора розташована збоку, десь за 100 метрів.
На старих картах вулиця Сапєжінська (нині — Незалежності) перед колією раптово обривається. Праворуч відходить маленька вуличка Пілсудського (Шота Руставелі), що йде паралельно залізниці. Потім вона перетинає рейки і вже на тому боці вливається у продовження Сапєжінської. Чому не зробили все напряму?
Насправді все досить просто. Переїзд, тоді його називали віадук, збудували у 1895 році за проектом архітектора Максиміліана Шльоса. В роботі над проектом він зіткнувся з двома проблемами. По-перше, вулиця перетинала ко ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024