Субота, 20.04.2024, 01:04:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 18 » Звернення ініціативної групи зі створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району до громадськості Прикарпаття
21:26:34
Звернення ініціативної групи зі створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району до громадськості Прикарпаття
Понад півтори сотні літ на Прикарпатті здійснюють промисловий видобуток нафти та її переробку. Перші виробництва цього профілю тут виникли на початку 60-х років ХІХ століття. Серед них найвідоміші Слобода-Рунгурський, Пасічнянський та Битківський нафтопромисли. З часом вони склали мережу виробництв та отримали спільну назву – Надвірнянський нафтопромисловий район, котрий належить до найдавніших промислів Європи з видобутку вуглеводнів. Тут працювали ряд поколінь фахівців, багато з них належать до професійних династій нафтовиків. У Надвірнянському нафтопромисловому районі починали свою трудову діяльність працівники, котрі згодом брали участь в освоєнні нафтових та газових родовищ Східної України, Західного Сибіру та в багатьох країнах світу, де поширювали та популяризували трудові традиції та досвід нафтовиків Прикарпаття.
Роки спливають, змінюються покоління, оновлюється виробництво… Та, на жаль, і донині на території Надвірнянщини немає установи, в якій у комплексі зберегли б та упорядкували б для прийдешніх поколінь відомості про становлення і розвиток нафтогазовидобувної справи у нашому краї. Саме цією установою має стати Музей історії Надвірнянського нафтопромислового району.
Відсутність такого Музею спричинила безповоротну втрату багатьох безцінних свідчень становлення й розвитку нафтогазовидобувної промисловості: документів, взірців техніки – нафтового обладнання, бурового інструменту, спеціальних механізмів, обладнання з видобування. Більшість одиниць цієї техніки утилізували, а частину вивезли за кордон, де вона увійшла до «золотого фонду» музейних зібрань різних держав. Наприклад, справжнім скарбом експозиції та фондів музею нафтової та газової промисловості ім. Лукашевича у с. Бобрка (Польща) є документи та обладнання з Бориславського і Битківського нафтопромислів, які з гордістю подаються як історичні об’єкти саме польської національної нафтогазовидобувної промисловості.
На території Надвірнянського нафтопромислового району щороку зменшується кількість нафтового обладнання, механізмів, споруд, будівель та інших об’єктів нафтогазовидобутку часів Австро-Угорської імперії, панської Польщі чи Радянського Союзу, які мають безцінну історичну, культурну та науково-технічну інформацію та, в цілому, є надбанням усіх попередніх поколінь нафтовиків Прикарпаття. Без обліку та належного збереження ці предмети музейного значення можуть бути втрачені навічно, що є неприпустимим. Тому належне збереження відомостей про його становлення і розвиток є одним із першочергових завдань нинішнього покоління нафтовиків. Адже Надвірнянський нафтопромисловий район є визначною віхою в історичному розвитку української національної нафтогазовидобувної промисловості.
З усвідомленням важливості дослідження історії видобування вуглеводнів Надвірнянщини та з метою збереження історичної спадщини Надвірнянського нафтопромислового району на найбільшому з підприємств краю – НГВУ «Надвірнанафтогаз» створили оргкомітет з організації Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району, затвердивши план його роботи.
До цієї справи долучилася і громадськість краю. Уже розпочала свою роботу ініціативна група зі створення Музею. До неї увійшли керівники та спеціалісти НГВУ «Надвірнанафтогаз», ветерани, пенсіонери цього та інших підприємств нафтової, газової і нафтопереробної галузі, краєзнавці та історики.
Первинним та основним завданням майбутнього Музею є відтворення в експозиціях історії становлення нафтогазовидобутку Надвірнянщини.
Переконані, що створення такого Музею стане живим зв’язком старого і нового у нафтогазовидобутку та свідченням спадкоємності найкращих традицій усіх поколінь пасічнянських, битківських та надвірнянських нафтовиків. Майбутня музейна експозиція стане матеріальним втіленням, яскравим унаочненням півторавікової історії Надвірнянського нафтопромислового району, навчатиме і виховуватиме повагу до минувшини нашого краю.
Шановні прикарпатці! Запрошуємо Вас долучитися до збереження історії Надвірнянського нафтопромислового району та історичної пам’яті про кращих представників нафтогазової і нафтопереробної промисловості України. Просимо Вас допомогти зібрати матеріали: документи, проектну документацію, книги, фотографії тощо. Ми розшукуємо предмети музейного значення, які відображають історичні віхи становлення і розвитку нафтогазовидобувної галузі Надвірнянщини.
Повідомлення надсилайте на адресу: м. Надвірна, вул. Грушевського, 13, НГВУ «Надвірнанафтогаз» або за тел.: (03475) 2-25-24.
Відповідальні за збір інформації:
Бойчук Віталій Іванович, тел.: 2-64-45, м. т.: 050-815-78-33;
Фаб’як Богдан Миколайович, тел.: 2-32-19; м. т.: 097-225-60-87;
Спас Андрій Миколайович, м. т.: 066-843-44-16.

За дорученням
ініціативної групи створення Музею історіїНадвірнянського нафтопромислового районута колективу НГВУ «Надвірнанафтогаз»
начальник управління
Володимир ЧУПРИНА

Переглядів: 551 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024