П`ятниця, 29.03.2024, 16:28:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 07
Про різьбярське мистецтво, яке сягає дуже давніх часів писав ще галицький етнограф Володимир Шухевич у праці "Гуцульщина”. За словами В.Шухевича ”Різьбярство могло зберегтися і розвиватися найбільше там, де були відповідні условини до того”, де " ремісник мав добрий матеріал”, "легку руку” де "сама природа виробляла у нього смисл до письма — орнаментального”. Саме в такому Богом даному місці прийшов на світ Юрій Шкрібляк.
Перші згадки про Ю.Шкібляка знаходимо в публікації відомого адвоката і депутата Галицького сейму Теофіла Окуневського. Автор створив детальний і правдивий життєпис Гуцульського різьбяра Юрія Шкрібляка, якого знав особисто, водночас висловив сподівання — передбачення що до успіхів народного різьбярства з гір.
Мистецтвознавці, опираючись на праці етнографа В.Шухевича стверджую ... Читати далі »
Переглядів: 991 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Династії різьбярів Шкрібляків і Корпанюків упродовж кількох століть на весь світ прославляли Україну, Гуцульщину і село Яворів.
Беручи до уваги визначний внесок у народне мистецтво України та популяризацію художнього деревообробництва як феномену української матеріальної культури, Верховна Рада України, завдячуючи народному депутату В.М.Чуднову, 22 березня 2012 року прийняла постанови про урочисте відзначення 190-річчя від дня народження Юрія Шкрібляка та 120-річчя від дня народження Юрія Корпанюка. Без перебільшення – це історичні події не тільки для Гуцульщини, але й для України.
Президія Національної академії наук України разом із Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника на базі Яворівського центру народного мистецтва "Гуцульська ґражда” проведуть Всеукраїнську наук ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

В обласному центрі стартувала довгоочікувана реставрація пам’ятки архітектури місцевого значення — в’їзної брами комплексу палацу Потоцьких. Кількарічні перемовини міської влади з власником комплексу — мільярдером Олегом Бахматюком усе ж завершились успішно. Під тиском громадськості ТОВ «Карпатська нафтова компанія» погодилася провести реставраційні роботи за власні кошти.
Виконавцем будівельних робіт визначено ТОВ «МонолітТрансБуд» (м. Львів). Ця компанія проводила реставраційно-відновлювальні роботи фасаду будівлі Верховного суду України в Києві, проектування і відновлення об’єктів у Національному заповіднику «Гетьманська столиця» в Батурині, будівництво меморіалу воїнам УГА та армії УНР у місті Ланцуті (Польща).
Як повідомив секретар міської ради Руслан Марцінків, громада міста позитивно с ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Днями Холодний Яр став місцем для українського паломництва. Серед тисяч тих, хто приїхав пошанувати пам’ять повстанців, які у 1920-х роках боролися проти більшовицької окупації, — і калушани. Причому, приїхали не тільки вшанувати минулу боротьбу, але і з’єднати холодноярівську землю із західноукраїнською, калуською, на якій боролися за свободу повстанці Чорного лісу.
До Холодного Яру вирушили, загалом, семеро калушан. Більшість — у складі делегації історичного товариства "Українська варта” та Школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша. Маршрут всеукраїнського автопробігу підприємців "Автомайдан-2012”, у якому взяв участь калушанин — голова Спілки малого і середнього бізнесу "Альтернатива” Володимир Іваницький, також пролягав через Холодний Яр. Калушани зустрілися у селі Соснівці, де виконали особливу місію.
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Кілька років поспіль Івано-Франківськ займав перші позиції у рейтингу найкомфортніших для життя міст України. Однак, переживаючи будівельний бум (у цьому наше місто також досі, здається, має абсолютну першість, поступаючись лишень столиці), Івано-Франківськ зазнає естетичних втрат. Про найбільші архітектурні проблеми міста у переддень його 350-ліття говоримо зі знаним архітектором Зеновієм Соколовським.
- Пане Зеновію, чи справді історичне середмістя має цінність? Дехто каже, що то все перебільшення, що новобудови в стилі хай-тек лише роблять місто «європейськішим»...
— Ми втрачаємо старе місто. А воно вважається таким, котре побудовано за принципом ідеальних міст епохи Відродження. В центрі — ратуша і далі периметральна забудова. Таких міст небагато. За таким принципом збудовано Львів ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Сьогодні у Івано-Франківську відбулося спецпогашення поштової марки, випущеної до 350-річчя міста.
«Сьогодні історичний момент, адже саме сьогодні, 7 травня, місто отримало Магдебурзьке право. Я думаю, нинішній день і нинішня подія увійдуть в історію. Ми уже маємо унікальний альбом Зіновія Жеребецького «Івано-Франківськ на давній поштівці» і з нього, саме завдяки поштовим маркам, можна довідатися про ті чи інші події, як були в історії нашого міста», –  сказав заступник міського голови Михайло Верес.
Директор Івано-Франківської дирекції  українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Михайло Саковський розповідає, що і художній маркований конверт і спеціальна марка вважаються такими, що увійшли в обіг, лише після погашення спеціальним штемпелем, який діє один день ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Сьогодні у Івано-Франківську відбулося урочисте відкриття кімнати-музею Івана Вагилевича.
«Наступного року ми відзначатимемо визначну дату «Руської трійці». Позаду приміщення медичного університету буде відкрито пам’ятник роботи нашого визначного скульптора Володимира Довбенюка. Власне, ідея відкриття кімнати-музею виникла не спонтанно. Тут є окремий стенд про лауреатів премії ім. І.Вагилевича, величезна колекційна збірня, яка налічує понад 100 унікальних речей і книжок», – розповідає один із ініціаторів створення музею академік Володимир Качкан.
До ініціативи відкриття нового музею долучилися також ректор медичного університету професор Микола Рожко, який взяв на себе усі фінансові витрати, і родина художників та краєзнавців Гаврилівих, які розробили концепцію музею.
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

3 травня 2012 року в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім.Й.Кобринського відбулася творча зустріч з відомим письменником, членом Національної спілки письменників України, заслуженим працівником культури України Василем Федоровичем Стефаком.
Голова районної державної адміністрації Михайло Негрич привітав письменника. За вагомий внесок у розвиток української літератури, активну участь у громадському житті, відродженні культури та духовності краю вручив грамоту та подарунки.
Василь Стефак народився 20 лютого 1942 року в селі Рунгури Коломийського району. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім.І.Франка (1971р.). Працював у редакції газети «Ленінська молодь», власним кореспондентом молодіжної газети «Комсомольськое знамя».
... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

4 травня у селі Завалля Снятинського району відбулося духовно-патріотичне свято на честь 112-ї річниці створення спортивно-пожежного товариства «Січ», яке згодом переросло у військовий легіон Українських Січових Стрільців.
Розпочалися урочистості біля символічної січової могили та пам’ятного знаку «Завальська Січ», де місцевий  настоятель УПЦ КП св. Архистратига Михаїла Михайло Мизюк відправив молебінь за упокій полеглих січовиків, які боролися за вільну Україну. До присутніх звернулися з промовою заступник голови районної державної адміністрації Світлана Івасюк та заступник голови районної ради Юрій Костащук, які відзначили важливість проведення такого свята, збереження у пам’яті молодих поколінь історичних знань, утвердження національного духу, розуміння цінностей українського життя.
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

З ініціативи головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації успішно стартувала програма безкоштовного екскурсійного обслуговування Івано-Франківськом для мешканців та гостей обласного центру.
6 травня 2012 р. відбулася перша екскурсія, у якій взяло участь понад 30 осіб. Висловлюємо подяку екскурсоводу Тарасу Нагірному за цікаву та пізнавальну мандрівку містом.
Наступну екскурсію проведе Іван Бондарев. Вона розпочнеться у неділю о 12.00 годині 13 травня.
Збір групи - біля Регіонального туристично-інформаційного центру (приміщення Ратуші). Запрошуємо всіх бажаючих до пізнання історико-культурної минувшини та сьогодення міста Івано-Франківська.
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

До відзначення ювілею Івано-Франківська відкрили відреставрований бастіон Станиславівської фортеці. Під час реконструкції вдалося зберегти залишки фортифікаційних споруд, створення яких датується початком 17 століття. 
«Ідея полягала у тому, щоб відновити бастіон як цілісний об’єкт, - зазначив інвестор проекту Олег Заріцький. – Роботи почали шість років тому. Самі споруда та місце спонукали до такого нешвидкого поступу, адже потребували детального дослідження. Ми запрошували консультантів з Австрії. Але базові архітектори були саме з Івано-Франківська». 
Нині у відреставрованому приміщенні передбачено місця для розміщення подарункових та сувенірних крамниць, проведення культурних і мистецьких заходів. У планах меценатів на майбутнє – відкриття оглядових майданчиків та музею зброї. Б ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024