Середа, 01.05.2024, 23:18:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 7 » Із запізненням на вісім років в Івано-Франківську розпочнеться реставрація брами палацу Потоцьких
16:46:23
Із запізненням на вісім років в Івано-Франківську розпочнеться реставрація брами палацу Потоцьких
В обласному центрі стартувала довгоочікувана реставрація пам’ятки архітектури місцевого значення — в’їзної брами комплексу палацу Потоцьких. Кількарічні перемовини міської влади з власником комплексу — мільярдером Олегом Бахматюком усе ж завершились успішно. Під тиском громадськості ТОВ «Карпатська нафтова компанія» погодилася провести реставраційні роботи за власні кошти.
Виконавцем будівельних робіт визначено ТОВ «МонолітТрансБуд» (м. Львів). Ця компанія проводила реставраційно-відновлювальні роботи фасаду будівлі Верховного суду України в Києві, проектування і відновлення об’єктів у Національному заповіднику «Гетьманська столиця» в Батурині, будівництво меморіалу воїнам УГА та армії УНР у місті Ланцуті (Польща).
Як повідомив секретар міської ради Руслан Марцінків, громада міста позитивно сприйняла позицію власника виконувати реставрацію за власні кошти. Однак процес реставрації перебуватиме під пильним контролем громадськості. Через дефіцит часу відкрити браму до 350-річчя міста не вдасться. За словами генерального директора компанії-підрядника Володимира Марценюка, для реставрації брами необхідно щонайменше два з половиною місяці. За його словами, перші дослідження пам’ятки показали, що під правим пілоном брами є порожнина, яка загрожує стабільності споруди. Крім того, стурбованість викликає стан скульптур, найімовірніше, їх доведеться відновлювати. За словами В. Марценюка, львівські фахівці були здивовані тим, що пам’ятка не впала при такому куті нахилу.
Представник власника Вадим Пісний повідомив, що після завершення реставрації брами планується також реставрація огорожі палацу. За його словами, власник комплексу не планує будувати на цій території будівлі комерційного призначення. Щоправда, навіть приблизних термінів реконструкції будівель палацу Потоцьких, а також подальшої долі історичного об’єкту він не назвав. Не почули журналісти і відповідей на інші важливі запитання. Приміром, журналістка ТБ «Галичина» Надія Семенкович запитала представника власника, яким чином і за яку суму їм вдалося купити палац у 2004 році. Вадим Пісний заявив, що не вповноважений відповідати на такі запитання. На знак протесту Семенкович залишила імпровізовану прес-конференцію, яка відбувалась біля брами. Дещо згодом до журналістів приєдналися прості перехожі, які поцікавились у представника власника, чому для початку реставрації брами знадобилось аж вісім років. На думку жителів, власник умисно чекав, щоб будівлі розвалилися і на їхньому місці можна було звести комерційні об’єкти. Дати чітку відповідь на це запитання Вадим Пісний теж не зміг.
Володимир Марценюк був більш відвертий і поділився своїми думками стосовно майбутнього палацу. За його словами, щоб реконструювати палац, потрібні масштабні інвестиції. Приміром, будівництво готельного комплексу на дві тис. кв. м потягне на п’ять млн. євро, але навіть не кошти є головною проблемою. Для початку будівництва на території палацу потрібно провести археологічні розкопки, які розтягнуться на роки. Через усі ці складнощі розраховувати на швидку реконструкцію палацу Потоцьких не доводиться.
Юрій КРИВЕНЬ

Переглядів: 538 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024