П`ятниця, 19.04.2024, 20:03:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 18 » Микола Савчук працює над книгою «Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі»
21:28:57
Микола Савчук працює над книгою «Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі»
В рамках круглого столу «Шевченко і сучасніть», який проходив з ініціативи директора Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Валерія Ковтуна відбулася репрезентація сьомого випуску альбому із серії «Україньке мистецтво у старій листівці» «Тарас Шевченко і Прикарпаття». Передмову до альбому написав краєзнавець, заслужений артист України Микола Савчук, а в своєму виступі перед учасниками круглого столу він поділився планами на майбутнє. 
В передмові він зазначив, що «навіть у комп’ютерну добу,  коли  постать Тарасову тимчасово заслонили різні псевдоборці, його слово не перестає бути актуальним, живим, насущним. Він кличе нас співчувати простій людині, кличе любити й боротися за Україну, пам’ятати хто ми. Тому знову й знову виходять «Кобзарі».
Готуватися до 200-річчя з дня народження поета починати вже зараз не рано, під час круглогог столу було наведено історичний факт, що Кирило Трильовський до 100-річчя Кобзаря готуватись почав за сім років до дати.
Репрезентація альбому – це свого роду початок підготовки, але на черзі вже нові видання.
Микола Савчук розпочав грандіозний проект. Він вирішив дослідити та упорядкувати матеріали «Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі». Такої книжки в українській літературі ще не було.
«Матеріалу є дуже багато , після серйозної  творчості Шевченка, він  частково нам відомий як автор сатиричної поеми «Сон» і як автор шаржів, що він малював сам на себе і які на нього малювали ще за його життя відомі художники. Загалом традиція сатиричних малюнків дуже давня.  Якщо листівки про Шевченка почали видавати в кінці ХIX століття, то шаржі і карикатури існують ще з 1840 років. До слова, жоден з українських письменників не має скільки матеріалів у сміховій культурі як Тарас Шевченко. Тобто це і карикатури за творами Тараса Шевченка, посмертні карикатури на Тараса, гумор, сатира різні іронічні віршики і тому подібне. Мені вдалося знайти унікальну річ – Шевченка у контексті карикатури 1863 в першому українському друкованому гумористичному часописі,  який видавався у Відні», – привідкрив таємницю нового проекту Микола Савчук, заінтригувавши присутніх, адже таким Тараса Шевченка широкий загал не знає.
Матеріалу за словами пана Миколи є чимало, тож на разі триває його опрацювання та невдовзі розпочнеться укладання видання «Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі».
 Оксана Островська, 
шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"

Переглядів: 619 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024