Четвер, 25.04.2024, 06:33:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 3 » Книга про Снятинський район - «Снятинщина: 20 років Незалежності»
15:27:22
Книга про Снятинський район - «Снятинщина: 20 років Незалежності»
Мені до рук потрапила гарна книжка. І не просто друковане видання, а фотолітопис «Снятинщина: 20 років Незалежності». Автор ідеї, голова Снятинської районної ради Володимир Томаш, та керівник проекту Ярослав Романюк, редакційна колегія на чолі з головою Снятинської райдержадміністрації Андрієм Рябошапком провели велику працю, щоб відобразити в ньому сторінки історії, незгасаючої пам’яті, соціально-економічного розвитку краю, міжнародне співробітництво за два останніх десятиліття.
Книга складається з кількох розділів, що дають можливість простежити етапи становлення молодої Української держави, відродження духовності в краї. Є цікаві розповіді про Снятинщину та її людей, тож навіть ті, хто, гортаючи сторінки ілюстрованого видання, вперше познайомиться з цією чудовою покутською землею та її надбаннями, матимуть уяву як про географічне розташування одного з районів Івано-Франківщини, так і про здобутки його мешканців.
Варто відзначити й те, що науково-популярне видання «Снятинщина: 20 років Незалежності» віддруковане місцевою видавничою фірмою «Прут Принт», а її директор Володимир Карий виступив упорядником фотолітопису. Це була надзвичайно клопітка праця для видавництва, але й дуже поважна та відповідальна: безумовно, з часом книга стане раритетом, за яким вивчатимуть нашу минувшину. Тому дуже важливо було дотриматися історичної точності в подачі матеріалів, описі подій та впорядкуванні світлин, у чому є немала заслуга насамперед і самого Володимира Карого, й ветерана журналістики Івана Грекуляка й молодого, та досвідченого майстра комп’ютерного набору Андрія Москалика.
Книга цінна тим, що в ній зібрані відомості про перші кроки Незалежності на Снятинщині, рідкісні світлини, адже з плином часу одне забудеться, інше перекрутиться, ще щось не так інтерпретується. А фотопам’ять усе зафіксовує, як приміром, освячення синьо-жовтого знамена й факт голодування свідомих снятинців у буремному 1990-му, чи прибуття на рідну землю екс-президента України в екзилі Миколи Плав'юка в 1992-му. Відзначення столітнього ювілею «Завальської Січі», зустрічі з В'ячеславом Чорноволом, візити Глави УГКЦ кардинала Івана-Мирослава Любачівського і Патріарха УПЦ КП Філарета, фотосюжети про духовне життя краю, новобудови, будні й свята медиків, освітян, працівників культури. Спорт, ЗМІ, музейне життя. Світовий зліт земляків Снятинщини, брати Касіяни на Всесвітньому форумі українців у Києві, Форум видавців, Ярема Гоян, Василь Гутковський. Урочистості з нагоди 850-ліття Снятина. Світлини фотомитця Василя Пилип’юка. Помаранчева революція. Cтефаниківські читання. Робота органів місцевого самоврядування і співпраця з поляками, сільське життя, зведення виробничих об'єктів, розважальних і торговельних закладів. Словом, у книжці охоплено всі віхи життя Снятинщини за 20 років Незалежності. Яскраве, зі смаком оформлене видання є гарною презентацією у світах Покутського краю та України загалом.
Людмила СТРАЖНИК

Переглядів: 974 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024