П`ятниця, 26.04.2024, 12:28:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 10 » Легенди Станиславова. Місто дідичне графині Катерини…
19:00:38
Легенди Станиславова. Місто дідичне графині Катерини…

За потреби довідатись якісь дані про Івано-Франківськ, скажімо, площу чи кількість населення, нині ми першим ділом дивимось у пошуковику, який скеровує до Вікіпедії, пише Репортер.

До настання цифрової ери основними джерелами довідкової інформації були енциклопедії. У різні епохи інформацію про наше місто друкували різні довідники – австрійські, польські, радянські. А який був першим?

У далекому 1786 році польський граф Еварист Андрій Куропатницький видав монографію «Географія або докладний опис королівств Галичини і Володимирії». В ній подані короткі довідки про міста та великі села – фактично книга є першою гео­графічною енциклопедією регіону. Станиславову там присвячена ціла сторінка. Отже, яким було наше місто у 1786 році?

«Місто дідичне графині Катерини з Потоцької Коссаковської, каштелянки кам’янецької, дами ордену Зіркового Хреста. То місто цілком муроване, за смаком чужинським містам не поступається, з палацом, ратушею, зброярнею, фортифікацією, на яку невмирущої пам’яті Станіслав Потоцький, каштелян краківський, гетьман великий коронний, кілька мільйонів поклав. (Тут автор помилився – зазначені титули й заслуги належать Юзефу Потоцькому). Чудова колегіата, колишній єзуїтський костел пишно оздоблений стараннями (Вікторії) з Лещинських Потоцької, сестри короля польського та князя Лотарінгії та Бару Станіслава Лещинського. Маючи велику канаркарню, ця пані продала пташок у Гданську, а виручену тисячу дукатів віддала на спорудження великого вівтаря. Також був колегіум і школи єзуїтські, в яких тепер школи латинські: окружна і нормальна. Був тут ще великий монастир і чудовий костел отців тринітаріїв, у якому був чудотворний образ Спасителя, що падає під хрестом. Також костел вірменської нації і руські церкви; гарні будинки і високі кам’яниці, широкі і бруковані вулиці, багаті крамниці купців і стайні вірмен, наповнені кіньми на продаж та багато добротних фабрик».

 Іван Бондарев


Переглядів: 178 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024