П`ятниця, 26.04.2024, 20:40:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 10

150 років тому — 10 січня 1871 року — в галицькому містечку Броди у повітового судді Лонгина Рожанковського і його дружини Осипи (із Шухевичів) народився перший син, якому при хрещенні надали ім'я Маркел, що на латині означає "войовничий".

І хоча довга життєва нива Маркела Рожанковського перетиналася з майже десятком різних воєн і сам він понад два десятиліття був військовослужбовцем, при цьому все життя займався наймирнішою справою — лікував людей.

Давні галицькі роди Шухевичів і Рожанковських дали українському суспільству не лише шанованих греко-католицьких свя ... Читати далі »

Переглядів: 174 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

Такого обряду нема більше ніде в Україні. Вже багато років поспіль 14 січня у рогатинському селі Липівка відбувається давній звичай віншування і в’язання Василів сіном. І ще тут виконують столітню обрядову пісню старослов’янською мовою, мають до пів сотні своїх повстанських пісень, а колядки, які співають, теж лише їхні, унікальні.

Сам Бог велів

Тут майже в кожній хаті живе Василь, а якщо нема Василя, то є Василина. Так жартують про Липівку місцеві люди, бо Василів тут справді дуже багато. Навіть старосту села так звати. Тож сам Бог велів відродити у Липівці давній обряд віншування і в’ ... Читати далі »

Переглядів: 204 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

9 січня 1792 Катерина Коссаковська продала місто за 2 млн золотих брату Антону-Проту Потоцькому.

У 1780-х Станиславів належав графині Катажині Коссаковській, що походила з Потоцьких, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "ПіК".

Викупивши місто, вона планувала повністю перебрати владу у місті в свої руки, щоб зробити його головним оплотом польської культури на південній території Речі Посполитої. Та не пройшло і року, як всі її плани були знищені. Польща програла у великомасштабній війні, після чого одразу ж була поділена між кількома державами, серед яких була і ... Читати далі »

Переглядів: 209 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

За потреби довідатись якісь дані про Івано-Франківськ, скажімо, площу чи кількість населення, нині ми першим ділом дивимось у пошуковику, який скеровує до Вікіпедії, пише Репортер.

До настання цифрової ери основними джерелами довідкової інформації були енциклопедії. У різні епохи інформацію про наше місто друкували різні довідники – австрійські, польські, радянські. А який був першим?

У далекому 1786 році польський граф Еварист Андрій Куропатницький видав монографію «Географія або докладний опис королівств Галичини і Володимирії». В ній подані короткі довідки про міс ... Читати далі »

Переглядів: 178 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

Недавно франківці створили та запустили у Телеграмі бота – гід Stanislav. Усі охочі можуть його активувати та дізнатися, де у місті можна поїсти, відпочити, чогось випити або ж просто пройти декілька квестів.

Stanislav здатен розважити як туристів, так і місцевих, пише Репортер.

Ми за ідею

«Я багато де був – в різних містах, краї­нах, але Франківськ я люблю найбільше, – говорить Сергій Дубей, к ... Читати далі »

Переглядів: 182 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

Діяльність комуністичної партії в Станиславові розпочалася задовго до початку радянської окупації. Зокрема активність її представників фіксували в нашому місті ще за часів Другої Речі Посполитої – пише “Західний кур’єр“

Тоді комуністична пропаганда вважалася злочином і каралася за всією строгістю закону. Так, у 1926 році перед станиславівським Окружним судом постав такий собі Міхал Шехтер, якого звинувачували в антидержавницькій діяльності за статтею 97 тодішнього карного кодексу. Звинувачуваний розповсюджував у місті та околицях листівки й афіші, які прославляли радянський устрій. На вул. Угорницькій Шехтера вислідила поліція. Провівши обшук, стражі порядку виявили, що затриманий мав при собі кілька листівок та а ... Читати далі »

Переглядів: 174 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

“Західний кур’єр”. продовжує розповідь про чистоту та впорядкованість Станиславова у різні історичні періоди, зокрема на початку ХХ століття та за часів Другої Речі Посполитої.

Боротьба з брудом… і запахами
На поштівках початку ХХ століття наше місто виглядає затишним та ідеально чистим. Шкода руйнувати цей романтичний образ, але насправді Станиславів був досить брудним і повітря на міських вулицях не завжди було чистим та мало приємний запах. Саме у цей період місто набуло справді європейського лиску – впорядковувалися вулиці, закладалися нові газони, зводилися фешенебельні будинки й відкривалися елегантні крамниці та ресторани. Головний «фізик» (санітарний лікар) міста Станіслав Куб ... Читати далі »

Переглядів: 170 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

Колекцію речей бойківської культури у 130-річній хаті облаштувала родина Лучківих. Помешкання перенесли за дев’ять кілометрів зі села Старий Мізунь, що у Вигодській громаді.

Кореспондентам Суспільного Карпати власниця будинку Оксана Лучків розповіла, що колись у цій хаті жила родина її чоловіка. Приміщення частково вдалося відновити.

На все витратили приблизно три роки, і за цей час повністю облаштували дві кімнати. Оксана Лучків каже, що все в будинку розставляють відповідно до розповідей її свекра, який до шести років жив у цій хаті.

... Читати далі »

Переглядів: 148 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021

У січні 1932 року помер станиславівський адвокат і громадський діяч Макс Зайнфельд, який був також відомим як політик і навіть брав участь у виборах до австрійського парламенту в 1907 році – пише “Західний кур’єр“.

Контора адвоката знаходилась на вул. Бельовського, 6 (тепер вул. Курбаса). Україномовна газета «Діло» розмістила на своїх шпальтах шанобливий некролог на честь пана Зайнфельда, хоч він був не українцем, а євреєм. Проте, як зазначала газета, пан Зайнфельд був великим другом української громади Станиславова: «Зложено у Станиславові на вічний спочинок тлінні останки одного з рідкісних синів української землі, що, хоч чужий кров’ю, тим не менше почуваннями і прив’язанням до наш ... Читати далі »

Переглядів: 157 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024