Субота, 20.04.2024, 12:23:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 8 » Найбільшу колекцію військових нагород та відзнак зібрав офіцер з Прикарпаття
12:47:40
Найбільшу колекцію військових нагород та відзнак зібрав офіцер з Прикарпаття
Викладач кафедри військової підготовки Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу полковник Валентин Грицанчук зібрав найбільшу на Прикарпатті колекцію військових нагород та відзнак. Загалом в його унікальній добірці більш як три сотні орденів, медалей та військових відзнак з понад двох десятків країн світу. Серед них –Україна, Росія, Білорусія, інші колишні республіки СРСР, а також Болгарія, Угорщина, Польща, Чехія Словаччина, Бельгія, Румунія. Є навіть відзнаки кількох африканських країн.
Про це Вікна online повідомив Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.
Приємним подарунком для колекціонера стало нещодавнє поповнення експозиції відзнаками республіки Молдова, які передав представник міністерства оборони цієї країни полковник Віталій Русу. Серед найбільш важливих – орден «За службу Родине» першого ступеня, орден Леніна, орден Вітчизняної війни та орден Червоної зірки. А найбільш давньою у колекції є почесна відзнака «20 років Червоній Армії», яка датована 1938 роком. До речі, за різними даними ринкова ціна на цю відзнаку сягає тисячі доларів США. Примітно, що свою колекцію офіцер не ховає в шухлядах подалі від стороннього ока, вона в нього знаходиться на стенді у кабінеті викладацької військової кафедри.
— Ідея створення цієї колекції була моя, - розповів полковник  Валентин Грицанчук. – Однак збирали ми її, як то кажуть, усім миром. Більшість офіцерів нашої кафедри принесли сюди нагороди своїх батьків і дідів. Адже головною метою створення цієї колекції є військово-патріотичне виховання наших студентів. Вони повинні бачити і знати, які були і які є нагороди за військову доблесть і честь. Одна справа – розповідати про подвиги військовослужбовців, а інша – показувати реальні ордени та медалі, у яких є своя історія як створення, так і вручення.
Є в колекції цікаві, так би мовити, геральдичні родини. Наприклад, повністю зібрані відзнаки класності та спортивної підготовки військовослужбовців різних родів і видів радянських Збройних Сил. Також є повне зібрання відзнак «Гвардія» і знаків закінчення вищих військових навчальних закладів. Поповнювати колекцію офіцер запрошує всіх охочих. І кожного благодійника ретельно вносить у список тих, хто долучився до її поповнення.
У планах полковника Валентина Грицанчука – створити цілий геральдичний музей військової доблесті.
Юрій Тимощук, журналіст

Переглядів: 559 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024