П`ятниця, 26.04.2024, 08:03:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 5 » Презентація тритомника "Великий Скит в Карпат"
14:24:01
Презентація тритомника "Великий Скит в Карпат"

5 грудня, о 13.00 у Будинку митрополита Національного заповідника “Софія Київська” відбудеться презентація історичного тритомника “Великий Скит у Карпатах”, присвяченого історії та сьогоденню скитської обителі у Маняві.

Підготовка тритомного видання тривала 7 років: проводилися археологічні розкопки, виявлено унікальні рукописні пам’ятки, загалом 350 нових документів і матеріалів в архівах Києва, Львова, Чернівців, Відня, Бухареста, Варшави, Кракова.

Керівником наукового проекту є декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Микола Кугутяк.

Перший том «Патерик Скитський. Синодик» містить унікальні українські рукописні пам’ятки, написані скитськими монахами в XVII–XVIII ст., які увійшли до Патерика Скитського – “Житіє Іова” ієромонаха Ігнатія, “Завіт Духовний” і “Регула” першого ігумена обителі Феодосія, а також великоскитський Синодик. Їх уперше перекладено з церковнослов’янської сучасною українською мовою.

До другого тому “Великий Скит у документах і матеріалах XVII–XXI ст.” включено 274 документи, більшість з яких виявлено в останні роки у вітчизняних, австрійських, польських і румунських архівах та наукових бібліотеках. Вони розкривають маловивчені або невідомі сторінки історії Великого Скиту, дають змогу визначити його роль і місце в історії української церкви, духовному і національно-культурному житті України XVII – XVIII ст., початку XXI ст.

Третій том “Великий Скит у Марковій пустині: український, духовний і культурно-історичний феномен” підготовлений доктором історичних наук, професором Миколою Кугутяком. У монографії на широкій джерельній базі висвітлено особливості виникнення і розвитку Великого Скиту, обставини його ліквідації та відродження. Книга багато ілюстрована, в ній використано ікони Богородчанського (скитського) іконостаса.

Книги є суспільно-важливим виданням, аналогів яких нема в українському і зарубіжному історіографічному дискурсі. Предметом розгляду на презентації будуть також питання, пов’язані з духовним відродженням України, історіософським осмисленням української християнської сакральної спадщини та сучасний стан її наукового вивчення.


Переглядів: 353 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024