П`ятниця, 29.03.2024, 12:24:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 4 » Проведено засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич»
20:34:45
Проведено засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич»
24 квітня відбулося чергове засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич», на яке були винесені такі питання:
1. Про роботу археологічного відділу за 2011 р.
Доповідач Т. Ткачук
2. Про надання погодження Крилоській сільській раді на виділення земельної ділянки для облаштування нового кладовища.
Доповідачі В. Дідух, Т. Ткачук
3. Затвердження до друку матеріалів наукової конференції «Християнські міжконфесійні взаємини: загальноєвропейський та український досвід».
Доповідач С. Побуцький
4. Обговорення проекту на отримання гранту на розвиток Музею караїмської історії та культури з фонду Р. Ахметова.
Доповідач Я. Поташник 
5. Різне.
З першого питання виступили завідувач археологічного відділу Національного заповідника «Давній Галич» кандидат історичних наук Т. Ткачук та наукові співробітники відділу І. Креховецький і О. Мельничук. Т. Ткачук розповів, що в 2011 р. співробітники археологічного відділу займалися науковою діяльністю, досліджували урочища в смт Більшівці та с. Крилос. Зокрема у Більшівцях проводились археологічні розкопки трьох трипільських поселень. Отримано багато важливої інформації, яка дасть можливість встановити, як виглядали будинки трипільської культури на нашій території. 
І. Креховецький повідомив, що в урочищі Діброва між селами Крилос і Комарів та урочищі Лазарівка на південь від Галич-Гори виявлено близько 20-и курганів, які належать, ймовірно, до комарівської культури та культури шнурової кераміки. Частково кургани досліджені. У планах відділу – надалі продовжувати археологічні розкопки. 
Олег Мельничук проводив дослідження на території Крилоського городища, в північній частині, яка прилягає до Успенської церкви. Було закладено два шурфи до глибини 1 м. Зафіксовано різночасові культурні нашарування, у тому числі княжого періоду. Зібрано колекцію цікавих артефактів, зокрема фрагменти архітектурних деталей, уламки кераміки, денця посудин з монограмами, склянки, вазочки тощо.
Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О. Береговський наголосив, що пріоритетом археологічних досліджень є княжа доба, а заступник генерального директора з наукової роботи С. Побуцький вніс пропозицію продовжити археологічні дослідження Галицького замку та поповнити експозицію Музею історії Галича знайденими артефактами.
Розглядаючи питання про відведення земель для нового кладовища в Крилосі, заступники генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з питань розвитку та охорони пам’яток В. Дідух та з менеджменту, економіки і фінансів В. Костишин наголосили, що необхідно уточнити, чи зібрані всі необхідні документи, а завідувач археологічного відділу, кандидат історичних наук Тарас Ткачук запропонував відвести землі для кладовища за межами Крилоського городища.
Заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи С. Побуцький розповів про Міжнародну наукову конференцію «Християнські міжконфесійні взаємини: загальноєвропейський та український досвід», яку проводитиме в травні цього року Національний заповідник «Давній Галич». До участі в конференції зголосилися науковці з Києва, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Рівного, Дніпропетровська, Донецька та інших міст України. Працівники інформаційно-видавничого відділу заповідника підготували до друку збірник матеріалів.
Завідувач Музею караїмської історії та культури Ярослав Поташник поінформував про підготовку документації для проектів «Динамічний музей» та «Караїмський некрополь. Вулиця Караїмська» на отримання гранту з фонду Р. Ахметова. Проекти мають на меті більше зацікавити відвідувачів завдяки оновленню експозиції музею, створення каталогів, буклетів тощо. У плані – музеєфікація фундаменту караїмської кенаси, впорядкування караїмського цвинтаря, виготовлення інформаційних стендів зі старими фотографіями караїмської громади Галича тощо. 
Проект рішення вченої ради подано на розгляд її учасників.
Любов Бойко

Переглядів: 533 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024