Четвер, 28.03.2024, 14:23:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 21 » Провідні науковці Прикарпаття – про Тисменицю
23:05:20
Провідні науковці Прикарпаття – про Тисменицю
18 травня 2012 року відбулася науково-краєзнавча конференція, присвячена 950-річчю м. Тисмениці «Тисмениця в минулому та сучасному: історія, економіка і культура». Співорганізаторами конференції виступили Тисменицька районна державна адміністрація, Тисменицька районна рада, Тисменицька міська рада, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.
Пленарне засідання розпочалося з вітання та пастирського благословення, яке здійснили Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир (Війтишин), Митрополит Галицький й Івано-Франківський УАПЦ Кир Андрій (Абрамчук), єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії УГКЦ Софрон (Мудрий).
З вітальним словом до учасників зібрання звернувся голова районної державної адміністрації Ігор Овчар, який наголосив на особливій ролі Тисмениці і визначних тисменичан в українській історії, побажав учасникам конференції продуктивної праці у справі виховання патріотичної любові до України та рідного краю, утвердження національної самосвідомості.
Далі з доповідями виступили науковці, що займаються вивченням актуальних питань історії Тисмениці. Загальну координацію роботи конференції здійснював Михайло Бігусяк, кандидат філологічних наук, доцент, директор Наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Старший викладач Інституту історії і політології Ігор Кочкін розповів про археологію околиць Тисмениці та продемонстрував мультимедійну презентацію відповідних археологічних знахідок. Тему «Тисмениця в окрузі княжого Галича» розкрив у своєму виступі кандидат історичних наук, доцент Богдан Томенчук.
Про відому тисменицьку родину Волосенків та їх внесок у розвиток рідного міста доповів кандидат історичних наук, докторант Андрій Королько. Відомий прикарпатський релігієзнавець отець-доктор Святослав Кияк наголосив ролі УГКЦ у духовно-релігійному і національному відродженні Галичини кінця ХХ століття.
Цікавими та неординарними були доповіді істориків Петра Арсенича «Просвітницька та наукова діяльність Костя Горбаля», Степана Кобути «Представництво тисменичан-депутатів у Верховній Раді України та Івано-Франківській обласній раді в період незалежності України» і Юрія Угорчака «Микола Погідний – визначний тисменичанин».
Зважаючи на те, що історія Тисмениці нерозривно пов’язана з кушнірством, Тисменицький міський голова Богдан Дарчин як справжній тисменицький кушнір розповів про історію становлення, пробеми та перспективи розвитку цієї галузі виробництва. Тисменичанка Марія Угрин охарактеризувала демографічну ситуацію та національний склад населення м. Тисмениці за останні 100 років.
Після завершення пленарного засідання науковці та краєзнавці взяли участь у роботі секційних засідань. За результатами конференції буде видано збірник наукових праць.

Переглядів: 562 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024