Четвер, 25.04.2024, 11:24:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 14 » Сила волі у фото та документах
20:58:04
Сила волі у фото та документах
Днями в Івано-Франківську в обласній «Просвіті» відкрито  документальну виставку «Сила волі. Провідники визвольного руху», яку присвячено життю і чину чотирьох ключових постатей українського визвольного руху: Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича та Василя Кука.
Мобільну експозицію із 12 стендів упродовж двох років створювали співробітники Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» історики Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Василь Стефанів, Ігор Дерев’яний та Андрій Шевців і інші й презентували її з нагоди 70-ліття створення Української Повстанської Армії. А дизайн виставки зробила Ольга Сало.
Директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, який взяв участь у відкритті виставки, розповів про те, як і для чого її створювали, звернув увагу, що автори виставки, використавши нові матеріали, намагалися показати історію національно-визвольного руху не лише в контексті історії України, а й в контексті загальноєвропейської історії визвольних рухів. Автори адресували виставку, яка містить чимало опублікованих уперше архівних світлин і документів, насамперед молодому поколінню, для котрого вона розкриває образи провідників на тлі історичної епохи. Тому й не дивно, що знайомитися з її експозицією прийшли чимало студентів місцевих ВНЗ.
Перед глядачем постає шлях кожного з чотирьох провідників від народження до загибелі. Фотографії та архівні документи розповідають про силу волі, яка стала взірцем для багатьох українців і зробила цих людей символами. Прикметно, що виставка розповідає не лише про боротьбу, а й про особисте життя лідерів визвольного руху.
Враженнями від експозиції поділилися глядачі.
Михайло Андрусяк, письменник, лауреат Шевченківської премії:
— Виставка вражає. Хоча ми багато знаємо про керівників національно-визвольних змагань, але коли бачиш цих людей та їхнє оточення на світлинах, коли бачиш ці благородні обличчя, це справляє враження. Особливо, я думаю, виставка повинна мати вплив на студентську молодь, яка тут зібралася.
Євген Баран, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України:
— Враження від виставки терпкі, хвилюючі. За всім тим, що представлено на фотографіях, стоять роки пошукової роботи в архівах. Тому, безперечно, тут є та повнота інформації, яка дає уявлення молоді, чим була боротьба за Україну, що таке український національний рух, Українська Повстанська Армія і що ця боротьба, в принципі, ще й триває.
Василь Попович, депутат Івано-Франківської обласної ради:
— Виставка дуже потрібна, оскільки висвітлює діяльність визначних провідників українського національного руху, показує їхнє життя не загорнутим у героїчні міфи, а таким, яким воно було насправді.
Оксана ПРОЦЮК

Переглядів: 576 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024