Субота, 27.04.2024, 02:21:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Серпень » 28 » Станиславівські оголошення: відомі українці давнього міста
19:14:59
Станиславівські оголошення: відомі українці давнього міста

На початку ХХ ст. українська громада складала трохи менше ніж п’яту частину мешканців Станиславова. Згідно зі “списком людності” за 1911 р., у місті проживало 18,5% (5624) греко-католиків, тобто українців. Разом з тим тодішні українці, чи як вони себе називали, русини, були активною і свідомою громадою.
Згадаймо кількох знаних українців Станиславова.

Почнемо з людини, яка займала найвищу посаду в Станиславівському повіті, – посаду старости. Довгий час цим високим посадовцем був Юліуш Прокопчиць. Він народився в 1841 р. у сім’ї Євстахія Прокопчиця, відомого українського філолога, громадського й політичного діяча. Молодий Юліуш вивчав право, а в 1863 р. почав кар’єру на державній службі. В 1888 р. був направлений у Боснію, де займав посаду секретаря в намісництві. Там він пропрацював сім років, після чого повернувся в Галичину. Займав відповідальні посади в Ланцуті, Львові, Заліщиках. У 1895 р. став старостою в Станиславові.

В 1900 р. Прокопчиця призначили на ще одну високу посаду – він став гофратом, тобто придворним радником. Адвокат Теофіл Окуневський писав про нього у своїх спогадах: “Старостою був тоді гофрат Прокопчиць, пізніше інспектор східно-галицького староства. Він зовсім не таївся, що з роду русин, говорив з нами по-українськи і був строгий до себе і до всіх урядовців”.

В 1915 р. пан староста вніс прохання до намісництва про вихід на заслужений відпочинок. Як бачимо з повідомлення в “Кур’єрі станиславівському” від 26 вересня 1915 р., намісництво настільки цінувало енергію, працьовитість та інші переваги старости, що… відмовило йому в цьому проханні й зажадало, щоб він продовжував працювати. Пан Прокопчиць час від часу ще й виїжджав з інспекціями в сусідні повіти й брав участь у різних комісіях, тож намісництво милостиво виділило йому помічника.

Ще один українським високопосадовцем був Григорій Конкольняк. Він народився в 1848 р., навчався у Відні, де отримав диплом лікаря. З 1888 р. займав посаду директора міського шпиталю, а в 1892 р. став заступником бургомістра Станиславова. Численні пацієнти відзначали його глибокі знання й надзвичайну сумлінність. На посаді заступника бургомістра він заслужив велику повагу мешканців Станиславова, адже успішно боровся з епідемією холери, яка вибухла в місті в 1892-1893 рр. Він був щирим українцем, але разом з тим проявляв толерантність і до інших національностей. В 1902 р. Конкольняк заразився тифом від одного з пацієнтів і помер.

Відомим лікарем старого міста був також окуліст Ярослав Грушкевич (1873-1964). Він відкрив практику в Станиславові в 1909 р. й займався науковою діяльністю. Грушкевич досліджував трахому – небезпечну очну хворобу, що може призвести до сліпоти. Лікар працював також над українською термінологією анатомії ока.

Незвичайною особистістю був і Роман Яросевич (1861-1934). Сучасники говорили, що він “переріс” свою епоху. Це був відомий громадський діяч, посол до австрійського парламенту. Яросевич оселився в Станиславові в 1905 р. До того вивчав теологію, філософію, закінчив філологічний факультет у Львові. Вчителював у Коломиї, причому його учнем у місцевій гімназії був Василь Стефаник, з яким Яросевич щиро заприязнився. Пізніше він переїхав до Кракова, де вивчав … медицину. В Станиславові Яросевич успішно працював стоматологом. Спочатку його практика знаходилась на вул. Собєсського, 13 (тепер вул. Січових Стрільців), а потім він переніс її до будівлі за сучасною адресою вул. Незалежності, 18.

Одним з найвідоміших громадських діячів Станиславова був адвокат Юрій Олесницький (1878-1941). Він був знаний не лише як правник, а й як щирий поборник прав українців. Одного разу він виступив поручителем для місцевих селян, які брали позику в банку для купівлі землі. Олесницький підписав поручительські документи й особисто взяв відповідальність за сплату позики у разі, якщо селяни її не повернуть. Пізніше він довгі роки сплачував величезний борг, адже селяни таки не сплатили позику.

Звичайно, це лише кілька з багатьох відомих представників української громади Станиславова. Але й цих прізвищ достатньо, щоб зрозуміти: станиславівські українці відгравали у житті міста дуже важливу роль.

Олена Бучик


Переглядів: 333 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024