П`ятниця, 26.04.2024, 02:43:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 16 » Тут навчався Іван Вагилевич. Кімнату-музей діячів «Руської трійці» відкрито в Івано-Франківську
12:25:53
Тут навчався Іван Вагилевич. Кімнату-музей діячів «Руської трійці» відкрито в Івано-Франківську
7 травня з нагоди 350-річчя Івано-Франківська на Низовій вул., 3-б відбулося урочисте відкриття кімнати-музею «Руської трійці» (І. Вагилевич, М. Шашкевич, Я. Головацький). ініціативу автора цих рядків спочатку підтримали обласні організації національних спілок краєзнавців та письменників України, а також Товариства охорони пам’яток історії та культури, які в лютому цього року звернулися до ректора Івано-Франківського національного медичного університету професора М. Рожка з листом-пропозицією створити в колишньому приміщенні Станіславівської гімназії, а нині морфологічному корпусі університету, музей діячів «Руської трійці». Значне місце в експозиції відведено іванові Вагилевичу, який у 20-х роках XIX століття навчався тут сім років. На щастя, ми отримали позитивну відповідь.
Ідея створення цього музею виникла кілька років тому, коли з ініціативи головного історика міста розпочалася підготовка до відкриття у скверику біля медуніверситету першого в Україні пам’ятника «Руській трійці», про що неодноразово писала «Галичина» та інші газети обласного центру, Галичини й України. На жаль, ні до 200-річчя від дня народження івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича восени 2011 року, ані до обіцяного владою 350-річного ювілею  Івано-Франківська пам’ятник так і не було відкрито попри виділені на 2012 рік бюджетні кошти. Не допомогла навіть постанова Верховної Ради від 5 жовтня 2011 року про вшанування пам’яті діячів «Руської трійці», яку ми, як німий докір місцевій владі, помістили в експозиції музею.
Правда, за ці роки нам пощастило видати за кошти депутатів міської ради книгу «Вшанування пам’яті «Руської трійці» і зібрати майже 400 матеріалів до щойно відкритого музею, який створено на сучасному естетичному рівні завдяки щоденній підтримці професора М. Рожка та постійній турботі завідувача кафедри українознавства медуніверситету професора В. Качкана, котрий став куратором музею.
Під час відкриття музею з привітальними виступами звернулися до присутніх, зокрема, заступник міського голови  М. Верес, голови ОО Національної спілки краєзнавців України — М. Косило, який подарував музею медаль із зображенням  майбутнього пам’ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську, ОО Національної спілки письменників —  Є. Баран, представники делегації земляків І. Вагилевича з Рожнятівщини, праправнук  І. Вагилевича з Івано-Франківська. Голова ОО Українського товариства пам’яток історії та культури В. Тимків вручив дипломи і нагрудні медалі лауреатам обласної премії ім. Івана Вагилевича за 2012 рік організаторам музею: професорові В. Качкану, художникові 
А. Гавриліву, скульпторові  В. Довбенюку (Івано-Франківськ), а також найкращим  активістам товариства —  О. Зварчуку (Надвірна) та 
Я. Савчину (Долина). Після перетинання традиційної стрічки музей освятив о. Ігор Пелехатий, а для учасників відкриття проведено першу екскурсію.
Богдан ГАВРИЛІВ

Переглядів: 499 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024