П`ятниця, 26.04.2024, 13:13:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 29 » Вшанування пам'яті Катерини Мандрик-Куйбіди
17:04:22
Вшанування пам'яті Катерини Мандрик-Куйбіди
27 травня 2012 року відбулося урочисте вшанування пам'яті поетеси, багаторічного в'язня сталінських концтаборів, зв’язкової Української Повстанської Армії -Катерини Мандрик-Куйбіди. Урочистості пройшли з ініціативи сина, члена Національної спілки письменників України, доктора наук з державного управління, професора НАДУ при Президентові України - Василя Куйбіди у селі Козаківка (школа ім. Катерини Мандрик-Куйбіди) та в Болехівському Народному домі. 
Слово пам'яті тримали: Народний депутат України, голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, Народний депутат України Зіновій Шкутяк, депутати Івано-Франківської облради Ігор Шумега та Богдан Борович, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, влада та депутати Болехівської міської ради.
Вечір пам'яті продовжився літературно-мистецьким дійством "Україна починається з Матері" у виконанні творчих колективів Болехівщини.

Довідкова інформація. Kатерина Мандрик-Куйбіда – багаторічний в’язень сталінських концтаборів, зв’язкова Української Повстанської Армії. Її поезія – свідчення боротьби Людини і Нації за свободу, проти тоталітарного режиму.
«Засуджена на десять років найсуворішого тюремного режиму, вона не зламалася, а вийшла з ув’язнення ще більш переконаною в правоті свого життєвого вибору, своє долі повстанця й посланника Божого з місією творити справедливість на землі», - пише у передмові до книги Катерини Мандрик-Куйбіди «Терпка ти, доленько, на смак» Дмитро Павличко. У книзі, виданій нещодавно в Острозі, - вірші та спогади жінки, яка своїм життям засвідчила відданість українській національній ідеї, незламність духу та любов до рідної землі. Це про таких, як авторка цієї книги, говориться у відомій повстанській пісні: «Бо нас саме породили, щоб за Україну постраждать».
Щоб зрозуміти глибинні витоки поетичного слова Катерини Мандрик-Куйбіди, потрібно звернутися до її спогадів, які також розміщені у книзі. Вони направду дивують і навіть шокують. Навіть попри те, що пережила ця тендітна жінка, вона не зламалась і – що дуже важливо – не впустила у своє серце ненависть до людини. Це лише скріпило її віру у Бога, любов до України та впевненість у правильності громадянської позиції. 

Переглядів: 662 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024