П`ятниця, 26.04.2024, 23:43:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 1 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1899-1900 років
21:55:38
З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1899-1900 років

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1899-1900 роках.

1899 4 вересня відкрили й освятили новозбудовану єврейську синагогу (тепер – вулиця Страчених націоналістів). Збудували її за проектом віденського архітектора Вільгельма Стясного, виконали – в еклектично-мавританському стилі, прикрасивши чотирма вежами, увінчаними зірками Давида.

1899 У Станиславові народився Чеслав Хованець (1899-1968) – польський історик і краєзнавець, автор книжки «Вірмени у Станиславові в XVII-XVIII століттях» та багатьох публікацій з історії Станиславова.

1899 29 вересня заснували філію «Руського педагогічного товариства».

1899 У Станиславові оселився відомий український композитор Денис Січинський. Тут він став одним з керівників товариства «Боян», заснував першу українську музичну школу, музичне товариство, кілька хорів у приміських селах, написав свої відомі твори.

1899 21 грудня відбулися звітні збори «Руської бесіди». Головою обрали судового радника Карановича.

1899 У Станиславові народився Францішек Котлярчук – останній президент (голова) міста напередодні Другої світової війни 1937-1939 роках.

1899 Після смерті пастора євангелістської кірхи Гагергейма його наступником став вікарій Теодор Цьоклер, який організував її реставрацію. У 1900 році кірха замість тимчасової отримала нову капітальну вежу.

1899 Група з 30 батьків звернулася до намісництва з вимогою утворити в існуючій гімназії українські класи. Однак, шкільна комісія Галицького сейму, де переважали поляки, заяву відхилила, посилаючись на відсутність українських педагогів.

1900 У березні на території Княгинина-Села відкрили «Ювілейний заклад імені цісаря Франца Йосифа I для старців та калік». Будівництво розпочали у 1898 році за проектом міського архітектора Карла Захаріясевича – з нагоди 50-річчя перебування на престолі цісаря. Збудувала комплекс фірма Лібесмана. Він складався з двох симетрично розташованих корпусів, позаду – їдальня та шпиталь. Тут знайшли притулок порівну представники двох віросповідань – християни та іудеї – загалом 72 людини. Тепер залишився один будинок на Галицькій, 101 – музична школа №3.

1900 У Княгинині-Колонії почав працювати новий нафтоперегінний завод, так звана «рафінарія нафти», що належала братам Олександру та Бернарду Габерам (тепер тут котельно-зварювальний завод).


Переглядів: 369 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024