Вівторок, 19.03.2024, 05:23:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 02

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка розпочала діяти книжкова виставка присвячена 100 річчю від дня народження єпископа Івано-Франківської Української Греко-Католицької Церкви – Софрона Дмитерка.

Народився він в селі Бичківці на Тернопільщині. При хрещенні отримав ім'я Степан. У 1932 р. вступив до монастиря Чину Святого Василія Великого. Навчався у Кристинополі, Лаврові, Оломоуці та Карловому університету в Чехії. Отримав священичі свячення 1942р. у Празі. Упродовж 1944-1954 рр. перебував під арештом за антирадянську діяльність. Після звільнення підпільно душпастирював у Коломиї, Долині, Яремчі та інших містах нашого Прикарпаття. 30 листопада 1968 р. прийняв єпископські свя ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Як і впродовж декількох століть, міська ратуша залишається центром усіх культурно-масових, розважальних подій, а також популярним місцем зустрічей. Тут відбувалися важливі історичні події, на площі Ринок у всі часи було людно і гамірно. А що ж за стінами? У приміщенні ратуші впродовж майже 60-ти років розташовується Краєзнавчий музей. Проте, цілком імовірно, ця споруда матиме ще чимало інших суспільних призначень, і не обов’язково музейного характеру. З кожним роком вона отримує дедалі більше можливостей і стає стильною на вимогу часу.

Сучасна міська ратуша збудована 82 роки тому. Вона зведена у стилі конструктивізму у вигляді хреста, з перетину якого здіймається вежа, що завершується куполом у вигляді військового шолому. Загальна ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

У читальному залі Державного  архіву Івано-Франківської області яблуку ніде впасти! Відвідувачів не зупиняє навіть те, що архівна установа знаходиться далеко від центру міста, на вул. Гетьмана Сагайдачного, 42-а. Якщо раніше  архівними джерелами користувалися здебільшого науковці, то тепер серед відвідувачів немало звичайних громадян. Яку ж інформацію вони розшукують в архіві? Звернемося до статистики. За минулий рік у читальному залі ДАІФО користувачам видано 7794 одиниці зберігання. Працювало 246 дослідників, з них 25 іноземців з Польщі, Канади, Німеччини, Ізраїлю, США. Загалом архів у 2016 році відвідали 44 іноземці. 

Тематика наукових досліджень найрізноманітніша: історія УГКЦ у тоталітарний період 1945—1991 рр.; ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Місто Станиславів я побачив уперше у 1869 році, коли воно по великому вогні відбудовувалось, головно заходами бурмістра д-ра Ігнатія Камінського, адвоката в Станиславові. Я там приїздив із Тисмениці здавати екзамени четвертої кляси, нормальної школи, а відтак прийняли мене до першої гімназійної кляси і там я був цілу гімназію. Станиславів був тоді невеликим містом, бо число його населення доходило до 13000 мешканців.  

Наверх не було тут виразних слідів українського життя, бо «руська рада» з 1848 р., з часів о. Григора Шашкевича, б. пароха в Угринові під Станиславовом, і о. Петра Шанковського, б. пароха в Станиславові, заснітилась і вже майже не було слідів із політичної діяльності станиславівських українців. Наша церква ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Сучасні іванофранківці вже звикли до страйків водіїв маршруток, але навряд чи хтось пригадає, щоб страйкували … кінотеатри. Проте в історії нашого міста був і такий протест. 16 лютого 1928 р. власники кінотеатрів у Львові оголосили страйк, і до них приєдналися їхні колеги зі Станиславова. В ті часи власники кінотеатрів мусили сплачувати значні податки, тож вони звернулися до влади з проханням про їх зменшення.

Органи влади погодилися знизити податковий тягар аж на 80%, однак висунули певні умови. Власники кінотеатрів повинні були знизити ціни на квитки, завести квиткові книжки й надавати їх для контролю, щоб можна було перевірити, скільки саме квитків було продано. Зниження цін на квитки мало збільшити відвідуваність кінотеатрів, ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Колекціонер та дослідник гуцульського строю Богдан Петричук живе у колоритному селі Бабині на Косівщині. Богдана знають далеко за межами Прикарпаття – він зібрав велику колекцію гуцульських старожитностей, охоче проводить екскурсії імпровізованим музеєм, дає майстер-класи.

На хату Петричука в Бабині вкаже кожен і впізнаєте ви її одразу. «Богдан живе в дідовій хаті, побачите ще з дороги», – каже жінка, яка при дорозі пасе козу.

... Читати далі »

Переглядів: 394 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024