Вівторок, 19.03.2024, 09:10:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 17

Коломийський краєзнавець і письменник Микола Савчук цього року вже подарував читачам дві книжки. Перша з них — «Українські еліти Коломиї (1848—1939)» (Коломия: Вік, 2017. — 112 с.), розповідає про ті знакові постаті літописного міста, які були рушіями суспільних думок і проектів від «Весни народів» до перших совітів.

Автор запропонував свою ієрархію коломийських громадських діячів минулого, на основі історичних джерел показав, чого домоглися українці Коломиї в цісарський та міжвоєнний періоди. Вартісною є галерея фотопортретів коломийсь ... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

Далеке минуле завжди оповите таємницями. А минуле Давнього Галича — для нас особлива історія. І загадок у ній дуже багато, як і багато цікавого вже знайдено й розгадано.

Чи це стосується першої згадки про Галич, чи відомостей про те, хто правив на галицькому столі, а хто виявляв свої претензії на нього, що приховують терени княжої столиці і яким був її шлях аж до районного центру України. Про все це і набагато більше можна прочитати у книжці «Галич. На вістрі історії» нашого краянина історика, краєзнавця, співробітника Національного заповідника «Давній Г ... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

Історія написання цієї статті почалась з одної краєзнавчої помилки. Навіть не помилки, так – похибки. У своїй книзі «Етюди старого Станиславова» Михайло Головатий подав наступну інформацію: «1899 рік. Уперше в історії міста виходить з друку комплект листівок («ілюстрованих карт») з його видами, що нараховує 34 сюжети. Преса в червні захоплено пише, що Станиславів у цьому відношенні стає в рівень зі столичними містами».

Ця публікація поставила в тупик багатьох франківських філокартистів. Що таке серія листівок? Це комплект, випущений певн ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

На початку ХХ століття старостою Станиславівського повіту був радник двору Юліуш Прокопчиць. Він постійно наголошував, що є чесним і непідкупним чиновником і за життя не отримав жодного хабара.

Дійсно, гроші він не брав, бо для цього існував спеціально навчений секретар Йосип Желіг. Жодна справа, починаючи від паспортів і завершуючи торгово-промисловими концесіями, не вирішувалася без погодження всемогутнього Прокопчиця.

... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024