Субота, 20.04.2024, 08:37:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 05
У центральній районній бібліотеці відбулась презентація книги краєзнавця, історика, директора Добротівської ЗОШ І-ІІ ст. Івана Янка «Солеварні міста гуцульсько-покутської межі».
Високу оцінку наукового доробку автора (книга «Добротів. Історія села» (2004 р.) та понад 40 публікацій у науково-педагогічних, історичних часописах, місцевій пресі) дав Михайло Паньків – кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського університету ім. В. Стефаника у вступному слові «Перша книга про передкарпатську сіль». Відбулась цікава предметна розмова, а також колеги-історики, крає­знавці Михайло Максим`юк, Іван Кметюк, Михайло Семкіяш, Роман Киселюк, які привітали автора з черговим вагомим творчим набутком, дали свій фаховий коментар книзі, відзначивши, що автор мету свого дослідження (висвітлити передумови появи більшості поселень у цьому краї, виникнення міст, охаракте ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2012

Це свято прийшло до нас із сивої давнини, знаменуючи вшанування бога Сонця (в давнину Дажбога) українцями - Дажбожими онуками. Вважалося, що о цій порі літнього сонцевороту, сонцестояння небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними силами, а тому при своєму сходженні воно "грає", "скаче" і "радіє". Вся природа теж торжествує з цього, стає особливою, зачарованою. За народними переказами саме у купальську ніч на коротку мить розквітає папороть. Той, хто знайде її квітку, буде щасливим. Люди вірили, що за допомогою цієї диво-рослини вони знатимуть все на світі, будуть розуміти мову тварин, зможуть одним дотиком руки відкривати замки, шукати скарби.
Отож запрошуємо всіх бажаючих 7 липня на свято Івана Купала. На Вас чекає ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2012

Талант він мав од Бога і людей,
Понад усе Гуцульщину любив,
Її красою він творив і жив.

Саме такий напис увінчує дерев’яний хрест, встановлений як знак пам’яті про класика гуцульської різьби Юрія Шкрібляка на прадідівській землі.
Цьогоріч виповнилося 190 років від дня народження майстра різьби по дереву Юрія Шкрібляка. Його рідні вирішили увіковічнити пам’ять про народного майстра різьбярства ХХ століття у рідному селі Юрія Яворові. Місце обирали недовго, поставили пам’ятний знак на обійсті Дмитра Шкрібляка, правнука різьбяра, недалеко від його рідної хати.
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2012

Рік тому в  селі Космачі Косівського району розпочали реконструкцію даху церкви святих апостолів Петра і Павла. Тоді ж з ініціативи парафіян замінили головний хрест на центральній бані церкви. Це викликало неоднозначну реакцію громади села та зокрема депутатів рад різних рівнів, оскільки церкву занесено до державного реєстру пам’яток історії та культури національного значення і відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» знімати чи замінювати хрести заборонено. Церковна ж громада хоче замінити разом з дахом і всі хрести.
Нині храм належить місцевій громаді Української православної автокефальної церкви. Парафіяни самотужки збирала кошти на реконструкцію даху й переконують, що замінили хрести з практичних міркувань, адже старі вже поржавіли і могли пошкодити нову покрівлю.
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2012

У четвер, 5 липня о 18.00  у галереї бастіон відбудеться презентація нового історичного путівника «Привіт зі Станиславова».
Історію міста можна вивчати по-різному. Можна читати краєзнавчі праці поважних істориків, але завжди слід пам’ятати, що поважні історики залежать від влади і тому мусять оспівувати ідеологію, що панує. Можна читати спогади і описи мешканців, але тут необхідно враховувати фактор суб’єктивізму, коли автор мемуарів виставляє себе у вигідному світлі, а своїх опонентів навпаки. А можна вивчати історію за старими міськими поштівками. Ці клаптики паперу ніколи не брешуть. Тому краєзнавець Іван Бондарев разом із колекціонером Олегом Гречаником запрошують на прогулянку рідним містом у різні часи та епохи.
Організатори обіцяють слайд-шоу із старовинними (і не дуже) поштівками ... Читати далі »
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024