П`ятниця, 29.03.2024, 15:46:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 10
Його називають Великим Пасічником, Колумбом бджільництва, рятівником крилатих трудівниць. Сьогодні минає 237 років від дня народження видатного українського бджоляра, основоположника раціонального бджільництва Петра Прокоповича.
Винахідник першим у світі виділив рамку в самостійну частину бджолиного житла. Завдяки цьому стало можливим вільно оглянути бджолину сім’ю й активно впливати на хід її розвитку. Вулик Прокоповича дозволив вилучати мед, не винищуючи димом бджіл, як це практикувалося в ті часи. Нині рамкою оперують мільйони пасічників у світі. Ще один визначний винахід Прокоповича – дерев’яна перегородка з отворами, через які проходять тільки робочі бджоли, що дає можливість отримувати чистий мед у рамках. Його іменем названо Інститут бджільництва.
Десять років тому в Івано-Франківську ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2012

9 липня 2012 року село Нижній Вербіж Коломийського району відвідали члени міжнародної робочої групи щодо включення церков Карпатського регіону у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
За ініціативи депутата Івано-Франківської обласної ради, голови Коломийської райдержадміністрації Михайла Михайловича Негрича, для популяризації пам’яток місцевого значення районною державною адміністрацією видано буклети «Сакральні пам’ятки Коломийщини».
Групу експертів зустрічали та супроводжували заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Роман Іваницький, заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Леся Білищак.
Нижньовербізька церква Різдва Пресвятої Богородиці є одним з основних претендентів на включення ... Читати далі »
Переглядів: 479 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2012

„Галицькі іконостаси і церковна археологія” нове видання авторського колективу у складі: Богдан Бойчук, Святослав Кияк, Ігор Коваль, Іван Миронюк та Юрій Юсипчук.
Знання про іконостаси як духовно-мистецький феномен християнських церков Східного обряду належить до царини біблійної культури віруючих і освічених людей. Тому автори зосередили свою увагу на виявленні історичних і богословських джерел виникнення іконостасу в балкано-візантійському світі раннього і розвинутого Середньовіччя, прослідкували еволюцію формування архітектурно-образної системи ранніх вівтарних перегородок з іконами в Київській Русі у відповідності до віровчення.
Обширний джерельний матеріал, вивчений науковцями в музейних колекціях України та безпосередньо в храмах, літописна інформація, а також монографічні узагальнення ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2012

Франківськими вулицями з кожним днем стає все небезпечніше пересуватися.
Цього разу на голову іванофранківцям ледь не обсипався фасад із будинку в центрі Івано-Франківська по вулиці Мельничука,14.
Вже впродовж декількох тижнів аварійна ділянка була обгороджена стрічкою, проте це не допомогло і сьогодні зранку будинок таки посипався.
Причина такого аварійного стану пам’ятки архітектури у неналежному виконанні орендарем своїх зобов’язань. Принаймні, так стверджує міська влада.
Між нею і орендарем вже доволі давно тривають судові процеси. Як розповів міський голова Віктор Анушкевичус орендар обіцяв зробити реконструкцію споруди, яка є пам’яткою архітектури, натомість у будинк ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2012

На початку року в самому центрі Івано-Франківська по вулиці Січових Стрільців, 18 впав двохповерховий будинок. На першому поверсі знаходився магазин побутової хімії «Ватсонс», а на другому комунальне підприємство «Муніципальна інспекція з благоустрою». Руїни будівлі обгородили дерев’яним парканом. І вже майже пів року будинок стоїть розвалений.
На сьогоднішній оперативній нараді Івано-Франківського міськвиконкому міський голова Віктор Анушкевичус дав розпорядження департаменту архітектури і містобудування опрацювати питання реконструкції зруйнованої будівлі. За словами Анушкевичуса, власники першого поверху готові власними силами провести його реконструкцію. Від міської влади необхідно підготувати дозволи та профінансувати ремонт другого поверху будинку.
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2012

На Івана Купала у Косові вже традиційно відбувся фестиваль автентичного та сучасного одягу із фольклорними елементами "Лудинє-фест-2012”. Темою цьогорічного фестивалю стало весільне вбрання та весільні традиції Гуцульщини.
Як гуцули збиралися на весілля, що вбирали, що співали й танцювали — гостям "Лудинє-2012” продемонстрували унікальну програму, яка дозволяє скласти абсолютно повну картину гуцульського весілля. В рамках фестивалю відбулася перша в Україні виставка весільних рушників, а також унікальний показ гуглі — давніх гуцульських весільних накидок. Гостям показали весільне вбрання різних сіл Гуцульщини та різноманітність святкових звичаїв. Покази автентичного одягу змінилися демонстрацією сучасного вбрання з етноелементами, створенням якого займаються студенти Косівського училища прикладного та декоративного мистецтва, а також вихованці схожих з ... Читати далі »
Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024