Четвер, 28.03.2024, 12:34:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 13
Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі передав колекцію угорських писанок музею писанки у місті Коломиї Івано-Франківської області.
Про це УНН повідомила директор музею Ярослава Ткачук.
"Консул подарував для музею унікальну колекцію автентичних угорських писанок із конкретних регіонів. Унікальність цієї колекції полягає в тому, що вони всі паспортизовані, вони мають свою прописку, свій регіон, свою традицію, своїх авторів", - розповіла вона.
Крім того, продовжила Я.Ткачук, генконсул також подарував музею «унікальну писанку». "Це таке декоративне яйце, де на самій шкаралупі яйця зроблений декор в техніці кування металу і зображені герб Угорщини і герб Прикарпаття та символ Гуцульщини – гуцульський коник", - пояснила дире ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2012

Тому, хто хоч раз побував у невеличкому хутірці Ловаги за п’ять кілометрів від села Небилова на Рожнятівщині, важко цю чарівну місцину на березі ріки Лімниці не назвати «райським куточком». Але, як на мене, Ловаги — це передусім дух відваги. І не лише через героїчне минуле його людей, а й через відважне сьогодення: з хутором  нема  належного сполучення, селяни живуть без крамниці, без школи, без ФАПу, без пошти, словом, за межею цивілізації. і лише церковка Благовіщення Пресвятої Богородиці УПЦ КП, споруджена двома десятками ловагівських родин, є для людей і духовним, і патріотичним, і культурним, і соціальним центром буття.

«Сулима» і «Калина», «Голуб», «Тарас», «Дуб»...
На Івана Купала у ху ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2012

Продовжуємо спогади Володимира Барана, які почали в попередньому номері. Цього разу ми підемо з автором до польської школи, ознайомимося із тодішньою ненормативною лексикою та довідаємось, як у Станиславові почалася війна.

Чотири класи до війни
Коли мені виповнилось шість років, я пішов до школи. При її виборі батьки користувалися двома критеріями — аби добре вчили й недалеко від дому. Вибір пав на школу імені Пірамовича та Емілії Плятер. Сьогодні у цьому приміщенні — лікарня на Матейки, а точніше її старе крило, що виходить на Республіканську. Більшості наших сучасників імена патронів закладу нічого не говорять. Єзуїт Пірамович був відомим педагогом, а пані Емілія керувала партизанським загоном під час польського повстання 183 ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2012

Якщо уважно придивитись до пам’ятника Міцкевичу, то можна побачити зварний шов, який опоясує статую трохи нижче пояса. «Репортер» уже писав, як під час війни польський патріот Казимир Татара врятував пам’ятник від нищення. Нещодавно стали відомі нові факти, які рисують картину трохи в іншому світлі.
За часів окупації німці таки відправили бронзового Міцкевича на переплавку, перед тим розпилявши його надвоє. Частини статуї відвезли на пункт прийому металобрухту, що був на вулиці Вовчинецькій, перед залізничним мостом. Звідти їх мали завантажити на потяг, далі — металургійний завод, і був би наш Міцкевич черговим танком чи гарматою. Але завідувачем того складу був поляк пан Беднарський. Він, разом із уже знайомим нам Казимиром Татарою та Юзефом Васіком, врятував скульптуру. Ввечері Беднарський зайняв спостережну позицію біля свого складу, а в цей час йог ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2012

Понад місяць в івано-франківському Меморіальному сквері тривають масштабні розкопки. З-під землі підіймають рештки німецьких та угорських солдат, які загинули в роки Другої світової війни.
У спекотні літні дні тут починають працювати вдосвіта, о п’ятій-шостій ранку. Троє працівників Німецької народної спілки по догляду за військовими похованнями розкладають білі мішечки для решток солдат, спускаються у траншеї та обережно витягують на світ Божий кістки забутих солдат і офіцерів. Ці чоловіки — із Львівщини, вони є робочою групою спілки в Західному регіоні України.
Керівник групи Мирон Старко працює у траншеях разом із двома своїми робітниками. Цей 54-річний чоловік у камуфляжній кепці, штанах, світлій сорочці й білих тканинних рукавицях за дев’ять років роботи у спілці своїми руками підняв з-п ... Читати далі »
Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2012

У рамках проекту «Турис­тич­но-краєзнавчий клуб у біб­ліотеці: відкриваємо нові горизонти» бібліотечні працівники ініціювали екскурсію за маршрутом: Надвірна – музей Марійки Підгірянки (с. Білі Ослави) – Парк партизанської слави (с. Заріччя).
У центрі Заріччя ми зустріли оригінальних гуцула і гуцулку, вирізаних із дерев, побували біля пам`ятника Семенові Руднєву. У Білих Ославах біля музею Марійки Підгірянки юні шанувальники творчості поетеси під орудою вчительки Василини Левицької та бібліотекарів Надії Гринюк, Алли Іващенко представили літературно-музичну композицію за її творами. Відомий краєзнавець, завідувач музею, дослідник творчості Марійки Підгірянки, упорядник її книг Василь Левицький провів екскурсію по музею. Тут провели поетичні читання. Вірші Марійки Підгірянки читала завуч школи Валентина Щерб`юк, свої нові новели – бібліотекар, член НСПУ ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2012

Цього тижня відбулася робоча поїздка голови районної ради Василя Поповича у с. Верхній Майдан, яка стала виконанням одного з пунктів відповідних заходів з підготовки і відзначення у нашому районі 70-ліття Української Повстанської Армії.
Основне її завдання – намітити план робіт і заходів щодо облагородження території й оновлення комплексу символічної могили на місці останнього бою 7 січня 1945 року повстанської сотні, якою командував «Чайка». У складі робочої групи – радник голови районної ради Василь Андрейчук, Верхньомайданський сільський голова Михайло Колинецький, заступник голови райорганізації товариства «Меморіал» Іван Кметюк, лісничий Майданського лісництва ДП «Делятинське лісове господарство» Іван Дмитрук та очевидець тієї трагічної події, учасник бою, колишній вояк УПА Олексій Янко із Добротова.
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2012

Є пам`ятки архітектури, які вражають своєю глибинністю віків, які просто є невід`ємною часткою нашого життя, нашого народу. Таким духовним скарбом для селян смт. Битків завжди є капличка, з якої починалась історія рідного краю, починалось велике майбутнє, й ті хрести біля неї, що тримають, мов Ангел, небеса над Україною. Адже тільки у ній, капличці, з поколінь у покоління народжується молитва… І той, хто пізнавав ціну її, знав, чого потрібно в житті.
Коли зупиняю свій внутрішній погляд на містичному переході у ту епоху, де рідко було затишно, де наші предки власними силами будували мости світла й спасіння для прийдешніх поколінь, щораз душа трепетно тріпоче й прагне відтворити містерію цієї дивної переправи. Це найдавніша капличка в нашому селищі. Це та основа, з якої починається духовний світ кожного селянина із гірського Биткова. Згадаймо ї ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2012

Нещодавно на базі Цуцилівської сільської бібліотеки-філії відбувся районний семінар бібліотечних працівників «Популяризація туристичного краєзнавства». Із довідкою про село виступила секретар сільської ради Наталія Іванчук; завідувач бібліотеки Любов Іванчук зробила мультимедійну презентацію роботи бібліотеки. Учасники семінару переглянули відеофільм «Надвірнянщина туристична» ТРК «Надвірна».
«Туристичними стежками Прикарпаття» – такий захоплюючий туристично-краєзнавчий диліжанс презентувала бібліограф обласної бібліотеки для юнацтва Валентина Вережак. Директор централізованої бібліотечної системи Марта Кушнерчук презентувала проект ЦРБ «Туристично-краєзнавчий клуб у бібліотеці: відкриваємо нові горизонти» і запросила колег із сільських філій стати партнерами проекту.
Зіновія ЗАЯЦЬ,
Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024