П`ятниця, 26.04.2024, 21:29:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 13 » А край села свіча горить…
23:19:05
А край села свіча горить…
Є пам`ятки архітектури, які вражають своєю глибинністю віків, які просто є невід`ємною часткою нашого життя, нашого народу. Таким духовним скарбом для селян смт. Битків завжди є капличка, з якої починалась історія рідного краю, починалось велике майбутнє, й ті хрести біля неї, що тримають, мов Ангел, небеса над Україною. Адже тільки у ній, капличці, з поколінь у покоління народжується молитва… І той, хто пізнавав ціну її, знав, чого потрібно в житті.
Коли зупиняю свій внутрішній погляд на містичному переході у ту епоху, де рідко було затишно, де наші предки власними силами будували мости світла й спасіння для прийдешніх поколінь, щораз душа трепетно тріпоче й прагне відтворити містерію цієї дивної переправи. Це найдавніша капличка в нашому селищі. Це та основа, з якої починається духовний світ кожного селянина із гірського Биткова. Згадаймо її історію, котра нікого не залишає байдужим, котра в усі часи славиться центром цілого космосу, що присутній у ній і в тих хрестах.
Комуністична безбожницька влада завжди вороже ставилася до релігії. Церква постійно зазнавала різних обмежень і гонінь. Особливо посилився тиск на церкву в 60-их роках, коли партійні лідери СРСР проголосили курс на «побудову комунізму». Під приводом боротьби з релігійною атрибутикою явно чи таємно руйнували каплиці і придорожні хрести, окремі з яких мали й архітектурну чи історичну цінність. Нищились навіть хрести-пам`ятники, встановлені на відзначення скасування панщини у Галичині у 1848 р. Так само й каплички.
Битківчани у різні часи на честь тієї чи іншої пам`ятної події офірували Господу хрести, які ставили біля дороги, споруджували каплички, які були запорукою добра й спокою. Про деякі з цих духовних надбань до наших днів збереглися цікаві розповіді. В одному з переказів оповідається, що більше ста років тому в селі жив заможний господар Семен Зеленчук. Велась у ґаздівстві худоба, щедро родили ниви. Але не було щастя в хаті, бо помирали діти. Щиро молилися до Господа, наймали Служби Божі, вдавалися до ворожбитів, але все марно. Поховали вже 14 немовлят. Тоді хтось порадив їм збудували на родинному грунті капличку й поставити 9 хрестів. Так і зробили. Розповідають, що будував капличку незрячий майстер.
Бог змилосердився і подарував Зеленчукам двох діток, потомки яких живуть понині й змогли вберегти від знищення родинні святині.
У селі також встановили кілька хрестів-фігур із зображенням розп`яття Христа й Апостолів. Біля них зупинялись похоронні процесії, і священик читав Євангеліє. Капличка й деякі хрести збереглися до наших днів. На одному із хрестів вдалося віднайти вирізьблену дату – 1906 рік.
У часи войовничого атеїзму хрестам і капличці загрожувало знищення. Щоб уберегти від наруги, битківчани перенесли їх, так само як і капличку, у безпечні місця – подалі від злих очей. Так вчинили Михайло Томуняк та Іван Ломпас, перенісши хрести на своє подвір`я, де вони стоять і донині.
Пройти повз капличку й цих хрестів у селі просто неможливо. Якась таємнича сила кожного притягає до неї, змушує запалити там свою свічу, щоб палахкотіла на небокраї долі, і помолитись до Бога. Які безцінні блага, які широти, які горизонти й простори відкриває нам молитва. Це найцінніший скарб життя, бо в його основу поставлена любов Самого Бога. Оглядаєшся назад – і стає соромно, стає страшно, що ти колись жив без цього благодатного внутрішнього вогню, що ти міряв життя сухою мізерією, яку люди приймають за щастя. Стоїть і нині каплиця край села, наче запалена свіча – відкрита небесам, Богові й людям.
Маємо залишатися повсякчас відданими Богові. Згадаймо, як тисячу днів і тисячу ночей серед дрімучих лісів, в холод і спеку, в дощі і грози, сніговії і буревії незмінно стояв колінноприклонно праведний Серафим на камені й, вознісши руки до неба, молився. Воістину, як тебе не любити, святий отче Серафиме, як не прихилити перед тобою серце й коліна, не просити твоїх молитв для мудрості й спасіння? Це ж тільки подумати: незмінно, денно й нічно, на колінах, на камені, з піднятими руками смиренно й покірно… Усвідомити молитовний подвиг святого Серафима навіть не кожен здатний. Бо нам інколи важко хвильку постояти на колінах.
Запалюю вогонь серця свого у цій рідній капличці. Тоненька жовта воскова свіча… Скільки сили у тобі, вогнику, скільки світла… З тобою ми народжуємося у Христі, з тобою ідемо по житті, перепалюючи на чистому аркуші паперу перешкоди, тугу й сльози, з тобою, вогнику, умираємо, бо ти стаєш тим останнім маяком зорі для душі, яка освітлює дорогу до Отця нашого. Гори й не згасай у капличці й у мені, теплий очищаючий вогнику, вічно. Впізнай мене, Спасителю, по сердечному горінню.
…Поки ще живемо на землі, ще відчуваємо в собі той спалах сонця, що зігріває, якщо хочеш належати до Божого променя – ти мусиш відвідати цю стареньку каплицю й хрести у Биткові, яким понад сто років, відчути подих сивої давнини, почути молитву наших пращурів. Вони в усі часи захищали ці духовні обереги від злих людей. І нехай мільйони йдуть своєю широкою дорогою до цієї каплички – твій шлях, людино, нічий. Ти неповторна й не можеш ні повторити, ні вступити в слід того, хто йде попереду. Іди розумно. Іди виважено. І долю свою пиши совістю. Нехай мільйони людей йдуть своєю дорогою. А ти йди своєю! Спробуй пізнати закон істинного щастя в молитві.
Дмитро РУДЕЙЧУК,
випускник Битківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Переглядів: 620 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024