П`ятниця, 26.04.2024, 21:40:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 14
4 липня побачило світ нове дослідження Романа Коваля. На цей раз — про Івана Ремболовича — отамана півсотні Вільного козацтва на Чернігівщині у 1918 році, начальника зв’язку Дієвої армії УНР, учасника Другого зимового походу Української повстанської армії Юрка Тютюнника у листопаді 1921 року, командира саперного куреня дивізії "Галичина”, учасника підпілля ОУН на Прикарпатті у 1944-1949 роках, зокрема, на Коломийщині та Гуцульщині.
— У сьомому томі "Енциклопедії українознавства” Володимира Кубійовича про Івана Ремболовича написано лише 31 слово і трохи не завжди точних цифр. Разом — 42 знаки. У них уміщено біографію людини, яка пройшла дві світові війни, дві епопеї Визвольної боротьби. Від грудня 1917 року до листопада 1921 року Іван Ремболович воював за волю і долю України, спочатку — на рідній Чернігівщині проти Таращанського і Богунського полків Кра ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2012

Село Космач — найбільший центр писанкарства в Україні. Космацькі писанки, без перебільшення, відомі в усьому цивілізованому світі. До війни найкращою писанкаркою села була Євдокія Кушнірчук із присілка Рушір. З її, емігрантки, рук президент США Р. Рейган прийняв святковий великодній подарунок — виготовлені нею писанки.
Серед інших сіл Космач вирізняється веселковою, гарячо-жовтою вишивкою та привабливим оригінальним народним одягом, зокрема жіночим (запасками, постолами, не кажучи вже про надзвичайно привабливу красу космацьких кептарів). Цінним і непересічним заняттям космачанок вважається ткацтво, а виготовлені ними ужиткові речі — справжні витвори мистецтва.
Серед зразків прикладного мистецтва виділяються боднарські вироби з випаленими узорами, якими радує нас народний умілець Андрій івасю ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2012

Протягом тижня восьмеро науковців Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України, Музею народної архітектури та побуту у Львові, Національного музею у Коломиї та стажери «Школи лідерів» з Івано-Франківська досліджували культуру, побут, вірування і традиції гуцулів у тринадцяти селах Верховинщини. 
Про результати наукової експедиції «Етнокультурна спадщина Гуцульщини в умовах сучасної культурної інтеграції» вони розповіли під час прес-конференції у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського.
Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України бере свій початок від низки етнографічних та мистецтвознавчих осередків, що виникли у 20-х роках минуло ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024