П`ятниця, 19.04.2024, 16:25:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 13 » Станьмо учасниками толоки у районі з відновлення й облагородження пам`ятних місць борців за волю України
23:21:11
Станьмо учасниками толоки у районі з відновлення й облагородження пам`ятних місць борців за волю України
Цього тижня відбулася робоча поїздка голови районної ради Василя Поповича у с. Верхній Майдан, яка стала виконанням одного з пунктів відповідних заходів з підготовки і відзначення у нашому районі 70-ліття Української Повстанської Армії.
Основне її завдання – намітити план робіт і заходів щодо облагородження території й оновлення комплексу символічної могили на місці останнього бою 7 січня 1945 року повстанської сотні, якою командував «Чайка». У складі робочої групи – радник голови районної ради Василь Андрейчук, Верхньомайданський сільський голова Михайло Колинецький, заступник голови райорганізації товариства «Меморіал» Іван Кметюк, лісничий Майданського лісництва ДП «Делятинське лісове господарство» Іван Дмитрук та очевидець тієї трагічної події, учасник бою, колишній вояк УПА Олексій Янко із Добротова.
– У ті січневі дні 1945 року, – згадує 86-річний Олексій Янко, – наша сотня «Чайки» перебувала у Білих Ославах. Сотенний дав наказ просуватися у сусідні села, хоча розумів небезпеку такого походу, бо скрізь чатували енкаведисти. Свят-вечір святкували у Красній і Верхньому Майдані… Основний бій відбувся у долині під лісом у Верхньому Майдані. Тут полягли 42 повстанці із сотні «Чайки» і сам сотенний. Їх поховали на сільському цвинтарі біля церкви. Курінний «Іскра» згодом дав бій-відповідь червонопогонникам, десятки яких полягли від рук народних месників.
…У 1992-му під час відзначення 50-ліття Української Повстанської Армії на місці останнього бою сотні «Чайки» висипали символічну могилу, встановили хрест, тризуб, пам`ятно-гранітну стелу, згодом спорудили капличку, територію облагородили. Однак, зараз цей пам`ятний комплекс потребує суттєвого оновлення.
Робоча група зійшлась на думці, що потрібно облагородити територію комплексу, але уже дещо меншої площі, ніж досі. Зокрема, встановити інформаційний стенд з історичною довідкою про цю подію, відновити капличку, огорожу, хрест, тризуб та гранітну стелу. Лісничий Майданського лісництва Іван Дмитрук за дорученням директора ДП «Делятинське лісове господарство», депутата районної ради Івана Симчича зобов`язався протягом двох тижнів забезпечити цей об`єкт лісоматеріалами. Доручення щодо організації громади на виконання робіт з благоустрою та облагородження території отримав сільський голова Михайло Колинецький.
Від імені районної ради її голова Василь Попович звертається, зокрема, до депутатів районної та місцевих рад, жителів села Верхній Майдан і населених пунктів району, сільських і селищних голів, директорів шкіл, отців-парохів, керівників підприємств, установ та організацій, підприємців і доброчинців, представників політичних партій і громадських організацій, релігійних громад Надвірнянщини – об`єднатися навколо справи відновлення історичної справедливості і пам`яті. У нинішню пору підготовки до 70-річчя УПА особисто кожному потрібно стати учасником народної толоки з облагородження території й оновлення комплексу символічної могили на місці останнього бою 7 січня 1945 року повстанської сотні, якою командував «Чайка», у с. Верхній Майдан. Є також уже домовленість із керівництвом ДП «Надвірнянське лісове господарство» та природного заповідника «Горгани» про відновлення й облагородження криївки полковника УПА «Грома» на горі Березовачці у Зеленій. Першочергових заходів треба вжити з облагородження та оновлення відповідних пам`ятних місць, пов`язаних із повстанською боротьбою, у Цуцилові, Білих Ославах, Чорному Потоці, Чорних Ославах, Заріччі, Саджавці, Ланчині, Делятині, Середньому Майдані, Камінному, Тисменичанах, Пасічній, Пнів`ю, Гвозді, Назавизові та в кожному населеному пункті.
За ініціативою районної ради і з участю райдержадміністрації у кожному населеному пункті (за це відповідатимуть керівники органів місцевого самоврядування та бюджетних установ) треба провести толоки з благоустрою та оновлення пам`ятних місць, пов`язаних із боротьбою та іменами борців за волю України; у навчальних та позашкільних закладах, будинках культури, клубах і бібліотеках району будуть проведені відповідні тематичні уроки, «круглі столи», семінари, конкурси творчих робіт про героїчну повстанську добу національно-визвольних змагань 1940-1950 років; відбудуться туристичні походи учнівської та студентської молоді місцями бойових дій повстанців та обговореня книг про повстанську боротьбу, зокрема, і місцевих авторів Миколи Сіщука та Івана Кметюка; буде оновлена відповідно експозиція у Музеї історії Надвірнянщини. Телерадіокомпанія «Надвірна» працює над створенням відеофільму про події повстанської доби у Надвірнянщині у 1940-1950 роках і тому звертається до очевидців цих подій, а також істориків, краєзнавців, небайдужих краян – терміново звертатися зі своїми спогадами та повідомленнями, зокрема, і про місця боїв, місцезнаходження криївок-бункерів, поховань повстанців тощо. Ні один факт, подія, бій, підпільна праця вояків ОУН-УПА, повстанських медсестер і зв`язкових, станичних та інших учасників підпільної боротьби на теренах Надвірнянщини не повинні лишитися без всенародного висвітлення, вшанування та відповідної фіксації в історії нашого краю.
Маємо кожний усвідомити свій святий обов`язок – пам`ятати і шанувати героїзм і патріотичну боротьбу наших краян у національно-визвольному русі 1940-1950 років. Наша участь у народній толоці з відновлення пам`ятних місць борців за волю України, виявленні місць боїв, криївок, поховань повстанців тощо повинна відбуватися з єдиною національною ідеєю – утвердження державності України. Варто усвідомити – вшанування борців за волю України та увіковічнення повстанського руху з 1940-1950 років – обов`язок і робота нас усіх не лише у цьому, але й у наступних роках. Так велить совість Справжнього Українця.
Іван ГРИДЖУК, «Народна Воля»

Переглядів: 542 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024