Вівторок, 16.04.2024, 10:28:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 11 » Адміністрація м. Загреба (Хорватія) виявила зацікавлення до поховань військових, загиблих під час ПСВ
14:00:12
Адміністрація м. Загреба (Хорватія) виявила зацікавлення до поховань військових, загиблих під час ПСВ
Адміністрація міста Загреба (Хорватія) виявила зацікавлення до поховань хорватських військових, загиблих під час Першої світової війни на території Прикарпаття, у селі Глибівка Богородчанського району.
Щоб ознайомитися з місцем військових захоронень в області перебуває хорватська делегація.
У її складі - представник адміністрації міста Загреба, екс-міністр Міністерства учасників визвольної війни в Хорватії 1991-1995 р, депутат Хорватського парламенту двох скликань Івица Панчич і доктор історичних наук професор, завідувач Кафедри української мови і літератури Філософського факультету Загребського університету, ініціатор налагодження зв’язків з Прикарпаттям Євген Пащенко.
Сьогодні іноземні гості зустрілися із заступником голови облдержадміністрації Романом Іваницьким і проректором з міжнародного співробітництва Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Василем Марчуком.
Йшлося про те, що упродовж Першої світової війни на територіях різних держав загинуло 150 тисяч хорватських військових. Пошук та впорядкування їх поховань – важлива державна справа, особливо актуальна у контексті відзначення наступного року 100-річчя початку Першої світової війни. «Для нас збереження поховань хорватських військових має надзвичайне значення, - зазначив під час зустрічі в облдержадміністрації Івица Панчич. – Готуючись до 100-річчя початку тієї війни, вносимо у свою програму як одне з найсуттєвіших питання про впорядкування захоронень на території Прикарпаття».
Сприяння та підтримку благородним намірам хорватської сторони пообіцяв на зустрічі Роман Іваницький, поінформувавши гостей про плідну співпрацю облдержадміністрації у плані впорядкування та дослідження захоронень військових, загиблих на території області у різні періоди, з представниками Росії, Німеччини, Угорщини, Нідерландів. «Сподіваємося, що під час відзначення 100-річчя початку Першої світової війни делегації цих країн приїдуть на Прикарпаття, - поділився Роман Іваницький. – В Україні також відзначатимуть цю дату, для чого вже готуються відповідні документи».
За словами Романа Іваницького, є інформація, що поховання хорватських військових у Глибівці – не єдине в області. Можливо, військові цієї держави захоронені також у Коломийському районі.

Переглядів: 475 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024