П`ятниця, 29.03.2024, 10:14:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 23
З 23 липня до 1 серпня з  нагоди 85-річчя видатного історика України, доктора історичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, патріарха історичної науки на Прикарпатті, академіка Володимира Грабовецького в Івано-Франківському  історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша, можна оглянути його музейну кімнату.
Володимир Васильович є засновником  і директором цієї культурної установи.
Варто нагадати, що Володимир Грабовецький опублікував 1500 наукових праць з історії України і Прикарпаття, в тому числі 60 фундаментальних монографій і 100 окремих видань.
Створив 4 музеї, підготував та видав 25 книг з історії міст і сіл Прикарпаття і Львівщини, за що єди ... Читати далі »
Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

У Києві в конференц-залі Інституту історії України НАНУ відбувся Пленум правління Національної спілки краєзнавців України.
Спілчани відзначили день народження першого голови НСКУ, академіка Петра Тимофійовича Тронька (1915-2011). У програмі роботи Пленуму – покладання квітів на могилу П.Т.Тронька на Байковому цвинтарі, вручення Премії його імені, започаткованої цьогоріч Спілкою, а також розгляд питань щодо організації роботи наукового інституту краєзнавства та обговорення поточних проектів НСКУ.
У першій номінації "За висвітлення науково-краєзнавчої та громадської діяльності академіка Петра Тронька” премію серед інших присуджено Дмитру Мохоруку — відомому колекціонеру і автору багатьох художньо-краєзнав ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

21 липня у празник Всіх святих українського народу у смт. Печеніжин відбулося свято, присвячене пам’яті Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, які трудилися в цьому селі у довоєнні роки, а також у часах підпілля. Цього дня, з ініціативи п. Михайла Яремчука та за всесторонньої підтримки о. Ігоря Квартюка, місцевого пароха, освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць. З цієї нагоди до церкви св. Архистратига Михаїла прибули мощі Блаженної Йосафати та преподобномучениці Тарсикії, які вірні матимуть змогу вшановувати упродовж двох тижнів. 
Після Божественної Літургії вірні вшанували мощі Блаженної Йосафати та мучениці Тарсикії, а відтак процесійно пішли до будинку на якому встановлена пам’ятна дошка. Її посвячення здійснили о. Ігор Квартюк та священики із сусі ... Читати далі »
Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

День Хрещення Київської Русі — державна пам'ятна дата в Україні, що відзначається щорічно 28 липня (у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира). На виконання завдань і доручень Президента України щодо належної підготовки та відзначення Хрещення Київської Русі та з нагоди святкування у 2013 році 1025-річчя Хрещення Київської Русі підготовлено до друку книгу «Духовенство Рогатинщини», автором якої є Ярослав Польовий. 
Дана книга написана на основі архівних документів, охоплюючи період 1850-1950 рр., і розповідає про священнослужителів, життєва дорога яких перетиналась з Рогатинський краєм. Також в ній буде відображено історико-духовну спадщину Рогатинщини. Варто зауважити, що «Духовенство Рогатинщини» є перевиданням книги «Священики Рогатинщини», з уточненнями та доповненнями.
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

У секретаря міськради Миколи Вітенка відбулася робоча нарада стосовно знахідок, які археологи знайшли під час розкопок біля брами палацу Потоцьких.
Представники історико-краєзнавчого об'єднання "Моє місто", які ініціювали розкопки запропонували створити невеликий музейний комплекс просто неба, щоб показати мешканцям та гостям міста сенсаційні знахідки, зроблені під час археологічних розкопок. Найбільшу історичну цінність має бруківка 18-го століття та мур стародавньої фортеці 17-го століття, який знаходиться просто під сучасною брамою палацу Потоцьких. Так, знайдений археологами мур має значно більшу іцінність, ніж сама брама, яку мають відреставрувати до Дня незалежності. Музей пропонують зробити у вигляді амфітеатру, в якому східці вестимуть на глибину 2 метри до невеличкої брукованої площі та фортечної стіни, пише "Галиц ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024