Середа, 24.04.2024, 08:26:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 23 » У Печеніжині освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць
15:39:16
У Печеніжині освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць
21 липня у празник Всіх святих українського народу у смт. Печеніжин відбулося свято, присвячене пам’яті Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, які трудилися в цьому селі у довоєнні роки, а також у часах підпілля. Цього дня, з ініціативи п. Михайла Яремчука та за всесторонньої підтримки о. Ігоря Квартюка, місцевого пароха, освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць. З цієї нагоди до церкви св. Архистратига Михаїла прибули мощі Блаженної Йосафати та преподобномучениці Тарсикії, які вірні матимуть змогу вшановувати упродовж двох тижнів. 
Після Божественної Літургії вірні вшанували мощі Блаженної Йосафати та мучениці Тарсикії, а відтак процесійно пішли до будинку на якому встановлена пам’ятна дошка. Її посвячення здійснили о. Ігор Квартюк та священики із сусідніх парафій: о. Іван Петруняк та о. Михайло Дзюба. 
Монастир Сестер Служебниць у смт. Печеніжині був заснований 27 серпня 1898 року. У своєму зверненні до присутніх о. Ігор наголосив, якою важливою була праця сестер Служебниць у цьому селі. Тут діяла захоронка, а також сюди приходили люди, яких сестри лікували від різноманітних недуг. Священик підкреслив, яку велику роль зіграли сестри у вихованні дітей, саме завдяки сестрам Служебницям був випрацюваний новий крій священичих риз, сестри навчали вірних співати молебні та докладали всіх зусиль для формування релігійної та національної свідомості майбутнього покоління. Отець закликав молитися за покликання до чернечого стану, а також висловив надію, що сестри Служебниці повернуться до селища. 
Своїми спогадами про перебування у захоронці поділилися численні парафіяни. Нині їх скроні посріблила сивина, але вони з ентузіазмом згадували про своє перебування зі сестрами, пригадували їх цінні повчання, співали пісні, яких навчилися у дошкільному віці. Сестри Служебниці прищепили їм любов до Бога та своєї держави, яку вони пронесли через нелегкі роки тоталітарного режиму аж до сьогодні. 
Отець висловив подяку всім, хто доклав старань до встановлення пам’ятної дошки, а саме ініціатору п. Михайлові Яремчуку, селищному голові п. Ігореві Довіраку, який пітримав цю ідею не тільки словами але й дієво, сімейству Антоняків, художникам-майстрам, які зробили написи, п. Михайлові Старжинському, який зібрав історичний матеріал для цієї справи. 
На завершення святкування Провінційна Настоятелька подякувала пароху с. Печеніжин о. Ігореві Квартюку та всім добродіям, які спричинилися до збереження пам`яті та дар вдячності для сестер Служебниць та запевнила про молитву.
Джерело:  Прес-служба єпархії

Переглядів: 492 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024