Четвер, 18.04.2024, 23:38:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 26
Коломийська ратуша – візитка нашого міс­та, одна з архітектурних пам’яток Коломиї. В серед­ньовіччі право встановлю­вати вежі з годинником мали лише міста з Магдебурзьким правом. Коломия отримала таке право 1405 року (для порівняння: Львів – 1356 р., Луцьк – 1432 р., Житомир – 1444 р., Київ – 1494-1497 рр.). Урочисте відкриття но­возбудованої ратуші відбу­лося 22 листопада 1877 ро­ку. Згодом сюди переселив­ся магістрат.
1880 року до коломийської ратуші доправили заарешто­ваного Івана Франка.
Ратушу використовува­ли як пожежну вежу розта­шованого на подвір’ї ниніш­ньої міської ради пожежно­го депо. Черговий пожеж­ник оглядав місто з балкон­чика над годинником. Нині цей балкон має жахливий стан. А колись ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Церква Різдва Христового, що знаходиться на Ринковій площі у Галичі, збудована в середині XIV століття. Літописи розповідають, що у XVI-XVII ст. церква належала ремісничим об’єднанням (шевському і гончарному цехам) та братствам. У другій половині XVIІ ст. якийсь час була катедрою Галицько-Львівської єпархії. Мурована споруда неодноразово руйнувалася під час ворожих нападів. Ремонти проводилися у 1825, 1906, 1960 рр.
Останнім часом  внутрішня штукатурка почала осипатися і декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач разом із церковною управою вирішили провести ремонт храму.
– Я 23 роки прослужив у Галичі і дуже чемно  слухав те, що мені говорили працівники Національного заповідника «Давній Галич», що не можна робити ремонт, кол ... Читати далі »
Переглядів: 453 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Поки у місті реставрують браму Потоцьких, археологи розпочали розкопки біля неї. Знахідки вражають — це фортифікаційні мури XVII та XVIII століть. Їх планують музеїфікувати та створити тут ще одну туристичну принаду Івано-Франківська.

Дивіться, поки можна
Розкопки фортифікаційного вузла розпочалися ще 1 липня та тривали три тижні. Якраз минулої п’ятниці вони призупинилися. Було розкопано два шурфи, один біля самої брами, інший — траншеєю через клумби до пам’ятника-погруддя пасічнику Прокоповичу.
Ці археологічні дослідження ініціювали представники історико-краєзнавчого об’єднання «Моє м ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника і вся українська історична спільнота вшановує видатного українського історика академіка Володимира Грабовецького, якому вчора виповнилося 85 років. Пропонуємо нашим читачам розмову з професором-ювілянтом, учнем історика Івана Крип’якевича, академіком Академії наук вищої школи України, професором Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктором історичних наук, головним дослідником опришківського руху, істориком-«біографом» міст і сіл, єдиним істориком України, який отримав звання «Почесний громадянин» від 13 населених пунктів, про його триб життя, студії, наукову творчість і плани на майбутнє.                  
- Розкажіть про свої перші кроки в шкільній науці. Як ви потрапили до Малої духовної семіна ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Щороку в Світлиці Залуквянської ЗОШ, Будинку культури збираються батьки, учні, члени «Просвіти» с. Залуква, «Молодої Просвіти», посестри Союзу українок, поціновувачі творчості Іванни Блажкевич, щоб вшанувати пам’ять про учительку, громадську діячку, талановиту дитячу письменницю. В жовтні 2011 року в Будинку культури с. Залуква відбулися урочистості з нагоди 125-річчя від дня народження Іванни Блажкевич. Ретельно готувалися просвітяни, учнівський та педагогічний колективи. Невипадково члени «Молодої Просвіти» Залуквянсь­кої ЗОШ реалізували проект «Вчителька державності (до 125-річчя від дня народження Іванни Блажкевич)», керівниками якого є Л. Майструк та З. Івасишин. Вдалою стала його презентація під час учнівсько-батьківської конференції, присвяченої цій даті. Саме тоді було висунуто пропозицію про присвоєння школі імені Іванни Блажкевич. Даний проект молоді просвітяни презентували і захищали не л ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Наш обласний краєзнавчий музей був сформований на базі польського Покутського музею. У його фондах зберігалася колекція писанок. Звісно, не така потужна, як нині в Коломиї, але теж непогана. Яйця лежали у великій дерев’яній скрині з тирсою.
У 1950‑х згори впала директива про «звільнення фондів від предметів релігійного культу». Першими у списку на знищення стояли саме писанки. Але на захист яєць рішуче встала працівниця музею. То була доволі огрядна жіночка похилого віку. Коли вона довідалася про намір викинути писанки, то просто всілася на скриню й нікого до неї не підпускала. Всі накази та розпорядження керівництва жінка просто ігнорувала.
Невдовзі біля неї зібрався невеличкий натовп музейників, серед яких був і молодий Петро Арсенич (нині відомий ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Після захоплення західноукраїнських земель Австрією територія Східної Галичини увійшла до складу так званого «Королівства Галичини і Володомерії з великим князівством Краківським і князівствами Освенцімським і Заторським». 1774 р. для ведення галицьких справ у Відні було створено Галицьку канцелярію на чолі з канцлером, який виконував функції голови уряду. У 1861 р. австрійський імператор Франц-Йосиф І, щоб зміцнити своє панування в Галичині, створив тут крайовий сейм, який діяв аж до розпаду Австро-Угорської імперії у 1918 р. 
Це був вищий представницько-законодавчий орган нової австрійської провінції,  який регулярно збирався на свої сесії у Львові від 1861 до 1914 року (останні чотири роки він майже не функціонував) і працював у тому приміщенні, де сьогодні головний корпус Львівського нац ... Читати далі »
Переглядів: 805 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024