Вівторок, 23.04.2024, 13:40:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 26 » Реставрація храму Різдва Христового
22:00:05
Реставрація храму Різдва Христового
Церква Різдва Христового, що знаходиться на Ринковій площі у Галичі, збудована в середині XIV століття. Літописи розповідають, що у XVI-XVII ст. церква належала ремісничим об’єднанням (шевському і гончарному цехам) та братствам. У другій половині XVIІ ст. якийсь час була катедрою Галицько-Львівської єпархії. Мурована споруда неодноразово руйнувалася під час ворожих нападів. Ремонти проводилися у 1825, 1906, 1960 рр.
Останнім часом  внутрішня штукатурка почала осипатися і декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач разом із церковною управою вирішили провести ремонт храму.
– Я 23 роки прослужив у Галичі і дуже чемно  слухав те, що мені говорили працівники Національного заповідника «Давній Галич», що не можна робити ремонт, коли нема погодження, що це ще буде вирішуватись, треба почекати. І я чекав. Але штукатурка зі стін храму почала відпадати, осипатися на голови християн під час Богослужінь. Через те у минулому році ми почали ремонт, – розповідає отець-мітрат Василій.
У святилищі ремонт проведено ще у минулому році. З травня цього року розпочалися ремонтні роботи у центральній частині храму. Спочатку планувалося часткове реставрування стін, але виявилося, що вся штукатурка, на яку нанесено стінопис, відстає від каменя, з якого і мурована церква. Чи не вплинуть ремонтні роботи на руйнування історичної святині? На це отець-мітрат відповів:
– Після обстеження спеціалістами в акті записано, що  стінопис не співпадає з архітектурним стилем храму і не має історичної цінності. Отже, ніяких порушень нема в тому, що ми взялися за таку працю, причому дуже важливу.
В основному роботи в храмі ведуться за кошти парафіян, є надія, що і влада не залишиться осторонь. Як пам’ятка архітектури церква Різдва мала би мати фінансову підтримку і від Міністерства культури України.
Коли завершаться роботи, з точністю не можна поки що сказати. З настанням осені вони припиняться і прийдеться чекати знову теплої пори. Зараз Богослужіння проводяться біля храму. Пожертви на ремонт можна приносити в будь-який час.
Любов Галько

Переглядів: 454 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024