Вівторок, 19.03.2024, 11:38:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 31 » Актор зі Старого Угринова, яким захоплювався Франко, помер «майже голодною смертю»
18:16:40
Актор зі Старого Угринова, яким захоплювався Франко, помер «майже голодною смертю»

Цьогоріч виповнюється 130 років з дня смерті Степана Стефурака. Народився він у Старому Угриневі і був одним з кращих коміків першого українського професійного театру Галичини.

Це був театр товариства «Руська бесіда», який, за словами калуської режисерки Люби Липовської, був попередником львівських заньківчан. Степан Стефурак грав у його виставах з 1869 року аж до смерті — 1888 року. Актрисою тут була і його дружина — Іванна Стефуракова.

Найкраще Степану давались комедійні ролі, тому його можна було побачити на виставах «Сватання на Гончарівці», «Наталка Полтавка», «Ревізор». Його коронною роллю, згідно з думкою Івана Франка, був Шельменко з вистави «Шельменко — волосний писар». Саме Іван Франко назвав його артистом «дійсно талановитим і заслуженим», пишуть на сайті Kaush News.

Сучасники говорили про наявний у нього дар імпровізації, вміння невловимо поєднати гірке і смішне, траґедійне і комедійне.

Степан Стефурак грав у театрі разом із Марком Кропивницьким. Останній, через галицьку нужду, виїхав до Наддніпрянщини, де заснував «театр корифеїв». Тут грали, зокрема, знамениті Марія Заньковецька та Марія Садовська-Барілотті.

— Серед спогадів старих калушан можна почути про щорічні відвідини Калуша українським театром в «огірковий період», — говорить Люба Липовська. — Тобто, коли на городах збирали огірки. Виступав цей приїжджий театр у Народному домі. Часто ставили «Наталку Полтавку». Їздили вони на возах зі всіма костюмами й декораціями. Так об’їжджали не тільки провінційні міста, але й села. Місцеві жителі готували їм сцену, шукали візника і коней для перевезення в інші села, збирали кошти. Це спогади про 20-ті роки минулого століття. Проте, думаю подібна ситуація спостерігалась і в раніші роки діяльності театру «Руської бесіди».

Постійні переїзди, відсутність фінансової стабільності не могли не позначитися на здоров’ї артистів театру. Відомо, що з 1869 року актори театру «Руської бесіди» отримували грошову допомогу від Галицького сейму. Проте, її було недостатньо для повноцінного життя. Про це у своїй статті зазначав й Іван Франко.

Зокрема, наголошував, щоб через таку матеріальну скруту «не довелося, за прикладом покійного Стефурака, вмирати майже голодною смертю».

Степан Стефурак у нужді помер 25 вересня 1888 року. Йому було 42 роки. Похований на Личаківському кладовищі.

Три роки перед тим актор поховав свою дружину — 36-річну Іванну. Похована вона на кладовищі у Бродах. Нащадків актори не мали.

Репортер


Переглядів: 339 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024