Четвер, 25.04.2024, 10:02:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 10

Рідний брат очільника Станиславівської студентської громади Леоніда Заклинського Роман народився 8 квітня 1852 року Божого у Маринополі (нині Міріямпіль). Він був відомий на Західній Україні як член-засновник Руського Товариства Педагогічного і співредактор заснованої при цьому ж товаристві в 1886 р. «Бібліотеки для молоді», в якій до 1906 р. з’явилося 118 випусків. Роман Заклинський досліджував творчість О. Федьковича, був автором і видавцем багатьох популярних книжок, між ними й під ручника «Географія Руси» (1887 р.). Це був фактично перший підручник з географії українських земель в Австро-Угорщині українською мовою, тираж якого становив 2 030 примірників. Карта, очевидно, була видана також окремим тиражем, оскільки знайдені в бібліотеках примірники надруковані на па ... Читати далі »

Переглядів: 433 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2018

На саме Різдво 1908 року в Станиславові (тепер – Івано-Франківськ) зібрався велелюдний з'їзд членів Русько-Української радикальної партії, яких у той час поляки обзивали "гайдамаками" через виразне обстоювання інтересів українського селянства.

Як повідомляв "Kurjer Stanisławowski", пише на Збручі прикарпатський журналіст Богдан Скаврон, у залі місцевого ресторатора Седельмайєра (містився на території зруйнованої 10 років тому пивоварні на теперішній вулиці Новгородській) упродовж двох днів відбувалися збори, до яких долучилося близько 700 учасників, ... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2018

В Івано-Франківську відкрили та освятили пам'ятну дошки відомому громадському та політичному діячу, полковому лікареві УСС-УГА, хорунжому Богдану Кисілевському. З'явилась вона на фасаді міської поліклініки №5 на вулиці Привокзальній, передає кореспондент Фіртки.

На відкритті краєзнавець Василь Романюк зазначив, що постать Богдана Кисілевського залишила значний слід в історії України.  ... Читати далі »

Переглядів: 297 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024