П`ятниця, 29.03.2024, 09:58:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 13 » Бізнес чи музей: хто кого?
20:59:11
Бізнес чи музей: хто кого?

В Івано-Франківську продають будинок, в якому працював Опанас Заливаха та його колеги-митці. Департамент комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради виставив приміщення на аукціон, але Національна спілка художників, яка володіє частиною будівлі, хотіла б облаштувати там музей.

Споруда з історією

Будинку, що розташований на вулиці Незалежності, 69, більше ста років. Збудований він ще за часів Австро-Угорщини. Свого часу у ньому вирувало мистецьке життя – була майстерня місцевих художників, тут творив свої шедеври Опанас Заливаха. Саме з його іменем зараз і пов’язують будинок. Сьогодні двоповерхове приміщення порожнє і потребує ремонту.

У 2008 році Івано-Франківська міська рада та Івано-Франківська обласна організація Національної спілки художників підписали акт про розмежування майна. Таким чином, власником першого поверху стала громада, а другого – митці. Наразі є пропозиція облаштувати на першому поверсі музей імені відомого художника.

«Приміщення було розділене актом за підписом тодішнього голови Спілки художників Ігоря Токарука. Але він самовільно не мав права підписувати – потрібне було рішення загальних зборів або правління Спілки. Цього не було, – розповідає член правління Івано-Франківської обласної організації Спілки художників Богдан Тимків. – Зі сторони влади підписав документ заступник міського голови Віктора Анушкевичуса Володимир Швадчак. Теж без рішення сесії і виконкому. Так поділили і виробили свідоцтво на право власності».

Частину приміщення, яке відійшло міській раді, передали художній школі – мова про перший поверх. Але школа не мала коштів на ремонт. На другому поверсі розміщувалися кілька майстерень. Зараз там митці працювати не можуть, бо приміщення у незадовільному стані.

«Так сталося, що у будівлі два господарі і, як наслідок, немає порозуміння між ними. Ми не раз мали розмову з міським головою і його заступником щодо другого поверху та подальшої долі будинку загалом. Поки що безрезультатно», – додає Богдан Тимків.

Спілка художників атакує

У міській раді кажуть, що розуміють і поважають позицію митців, але приміщення є аварійним і потребує значних капіталовкладень. Відтак вирішили знайти йому нового господаря, а кошти з аукціону використати на більш нагальні потреби.

«Багато років до цього будинку не було нікому справи, і коли ми ініціюємо, щоб з’явився власник на першому поверсі, бо другий поверх залишається за Спілкою художників, починаються ці розмови. Я за те, щоб був музей. Але будинок є аварійним, і тут єдиний спосіб – якось домовлятися і заводити власника», – говорить міський голова Руслан Марцінків.

За словами мера, на реконструкцію приміщень потрібно не менше 40-50 мільйонів гривень. Наразі ці кошти для міста непідйомні. Але, попри це, міська рада вбачає, що хтось зацікавлений у нагнітанні ситуації навколо аукціону.

«До мене свого часу, десь рік тому, приходили люди, щоб ми віддали це приміщення Спілці. У мене була підозра, що готувалася якась схема про передачу цього приміщення. Крім того, Спілка художників нас постійно атакує, щоб ми віддали його безкоштовно. Чи вони мають такі гроші для таких речей (для ремонту і відкриття музею – авт.)? Я не вірю у це. Тому я вважаю, що ми правильно робимо, що виставляємо приміщення на аукціон», – пояснює Руслан Марцінків.

У мерії зазначають, якщо приміщення передадуть у користування Спілки, то останні віддадуть його за безцінь комусь під забудову.

«Якщо буде прийнятний проєкт, ми готові, щоб там був музей. На якихось прийнятних умовах. Але, при всій повазі до художників і Опанаса Заливахи, думаю, що музей можна зробити і у Палаці Потоцьких чи знайти інше пристосоване приміщення. Щодо можливої забудови на цьому місці, я про це не знаю. Думаю, що ініціатива йде від керівництва Спілки художників. Я в ці схеми не граюся. Якщо ми віддамо це приміщення Спілці художників, то я переконаний, що вона його за безцінь віддасть комусь. А так місто хоч отримає кошти і можливості контролю», – додає очільник Івано-Франківська.

Має бути музей

Натомість митці припускають, що влада лукавить, адже будинок міцний і ні про який аварійний стан його не може бути мови, а виставивши його на продаж, вочевидь, готує його під забудову.

Про те, що на приміщення поклав око забудівник, говорить і художник Ігор Роп’яник. Питання тільки часу і аукціону, вважає він.

«Є людина, яка вже має проєкт, що там збудувати, і вона чекає, щоб той будинок виставили на аукціон. Ми знаємо того забудовника, він не місцевий, а з району, тож місту він нічого не дасть. У нас більшість забудовників не з міста, і їм байдужа його доля, і його архітектура зокрема. Тут мова про те, що там музею вже не буде. Як вгатять там багатоповерхівку, то вони ще й заберуть двір у людей, які живуть у сусідніх будинках», – говорить художник Ігор Роп’яник.

З продажем будівлі, стверджують прикарпатські художники, буде втрачено її історичну цінність. Вони ж мріють, щоб кам’яниця отримала нове життя.

«Мене це питання хвилює як художника, – пояснює Ігор Роп’яник. – Бо це будинок, де Спілка художників починалася. Тому просто так віддати, щоб знищити, не можна… Хочеться зберегти спадщину, щоб щось залишилось наступним поколінням».

Митці вважають, що приміщення потрібно повністю повернути у власність Івано-Франківської обласної організації Спілки художників України й облаштувати у ньому музей Опанаса Заливахи та виставкові зали митців Прикарпаття.

Художники готові шукати меценатів, щоб ті допомогли фінансово з ремонтом.

«Це має бути спільна справа – і міської ради, і художників, і меценатів, бо робимо це все для міста. В інших містах є музеї відомих митців. А у нас взяли роботи Заливахи і віддали їх на зберігання у Художній музей, де їх ніхто не бачить. А митці хотіли б збиратися, спілкуватися, – пояснює Богдан Тимків. – Також приїжджають туристи з інших міст, і можна було б їм експонувати ці унікальні твори. Зараз дуже добре розвивається туристична галузь. Це була б добра мистецька локація на карті. Це центр міста – усі йдуть до пам’ятника Івану Франку, до драмтеатру, і тут через дорогу був би цей музей».

Чоловік каже, що митці мають проєкт реконструкції другого поверху будинку, затверджений міським архітектором. А після передачі Спілці художників першого поверху готові зробити необхідні документи і на нього.

«Зовні приміщення обшарпане, звичайно. Але сама конструкція дуже міцна. Ми чекаємо, щоб повернули приміщення, бо ми як члени правління вважаємо, що розмежування було здійснено у незаконний спосіб. А коли приміщення повернуть, то будемо спільно вирішувати це питання», – підсумовує художник.

Теза дещо популістська

Як розповів архітектор Ігор Панчишин, цей будинок пробували внести в офіційний перелік архітектурних пам’яток. Для цього минулого року виготовили необхідні документи.

«Будинок достатньо цікавий, функціонально адаптований під ремісничу чи промислову локацію – тут може бути якась майстерня. Раніше функціонував як спілчанська столярка, адже багато років там працювали художники. Він достатньо характерний для будови 30-х років, розташований у зручному місці. Там поруч школа, можна було б їй віддати приміщення у користування. Втім, офіційно ніякого історичного значення будинок не має – мова про те, що він не числиться у жодному з реєстрів», – пояснює Панчишин.

А ще архітектор додає, що теза про музей і Заливаху дещо популістська.

«Я думаю, що хтось має за цими фразами іншу мету. Заливаха мав будинок, де можна було зробити музей. Тим більше наш обласний художній музей зберігає колекцію його робіт. І тут дійсно має бути професійна структура, яка за ними доглядає, має відповідні фонди», – пояснює Ігор Панчишин.

***

Тим часом департамент комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради у січні виставив приміщення по вул. Незалежності, 69 на аукціон. Стартова ціна продажу – 1,58 млн гривень. Аукціон запланований на 23 лютого 2021 року на електронному майданчику «Прозорро-Продажі».

Марія ЛУТЧИН


Переглядів: 178 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024