П`ятниця, 29.03.2024, 16:29:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 07

Карпатське село Прокурава неподалік Косова — центр гуцульського ложкарства, одного з найдавніших ремесел і частини обрядової культури гуцулів.

Покоління місцевих майстрів здавна робили дерев’яні ложки і з того жили. У роду ложкаря Романа Гуцуляка майстрів не було, втім він, аби продовжити місцеву традицію, опанував ремесло самотужки. Відтоді Роман відмовився від поїздок на заробітки за кордон. Сьогодні він працює у домашній майстерні, а за кордон їздять вже його ложки, пише Ukrainer.

Прокуравські хати розкидані серед гір. В одній з них живе ложкар Роман Гуцуляк. У своїй невеличкій майсте ... Читати далі »

Переглядів: 199 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021

Майже 45 років в палаці культури «Мінерал» функціонує народний музей історії і трудової слави ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ». У його залах виставлено понад 700 експонатів. Більшість – унікальні.

Експозицію музею становить історія розвитку гірничої, хімічної і нафтохімічної промисловості в Калуші, історія діяльності підприємств, розвитку соціальної інфраструктури, міжнародних зв’язків та розлога інформація про фахівців нафтохімічного підприємства.

5 червня 1975 року на спільному засіданні адміністрації і профспілкового комітету Калуського хіміко-металургійного комбінату було прий ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021

У Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини оновили залу кераміки в рамках проєкту «Інтерактивний музей».

Відтепер в Музеї можна не тільки споглядати експонати за склом та слухати розповідь екскурсовода, а й самому бути дослідником та взаємодіяти з новітньою експозицією.

«Торкатися до керамічних експонатів, зазирати у шухляди, грати в ігри та пройти квест – все це та ще багато цікавого пропонують відвідувачам інтерактивної експозиції, що сьогодні відкрилася в Косівському музї народного мистецтва та побуту Гуцульщини», – йдеться на сторінці Ін ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021

У меморіальному музеї «Калуська в’язниця» відбувся лекторій «Історія ОУН», присвячений 92-ій річниці з дня створення цієї організації.

Присутні на заході учні, студенти та громадськість міста мали можливість почути доповіді, присвячені діяльності ОУН, як на теренах Калущини, так і всієї Галичини, повідомляє у соцмережі Комунальний заклад музейно-виставкового центру, інформують "Вікна"

На початку модератор заходу – старший науковий співробітник Меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний мав доповідь на те ... Читати далі »

Переглядів: 158 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021

У лісі біля села Тисів місцеві активісти натрапили на місце, де ймовірно базувалась особлива сотня УПА – «Вікторія». Дослідники кажуть, знайшли ціле містечко, де проводилися особливі вишколи, адже бійці сотні мали завдання знищувати верхівку вермахту й НКВД.

Недавно на тому місці розкопали ще й дуже цінні документи й рукописи, пише Репортер.

Англія навчила любити Україну

«Отут, на цьому пагорбі, зо 20 років тому викопали докуме ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021

В літературі описано немало розкішних коштовностей, які принесли своїм власникам лише нещастя – пише “Західний кур’єр”.

В історії нашого краю теж фігурували такі «нещасливі» прикраси. В 1935 році Гелена Барта, селянка з Побережжя (нині село Тисменицького району), працювала на власному полі й знайшла золотий перстень.

Зрадівши знахідці, жінка поїхала до Станиславова і показала її місцевому ювелірові. Той нетямився від здивування, адже це була унікальна коштовність XVI століття, яка мала не лише матеріальну, а й історичну цінність.

... Читати далі »

Переглядів: 166 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021

За німецької окупації в Стани­славові «вершками суспільства» вважалися німці з Німеччини та фольксдойчі – місцеві жителі, які мали німецьке коріння  – пише “Західний кур’єр”.
Українці й поляки були суттєво обмежені у правах, а найбільше потерпали від німецької влади євреї. В Станиславові відчувалася суттєва нестача продовольства. Для населення запровадили карткову систему, і за картками можна було придбати лише обмежений набір продуктів – маргарин, молоко, олію, картоплю, буряки.
Причому отоварити ті картки можна було лише у державних крамницях, до яких була приписана конкретна родина. Щоправда, працювали й приватні крамниці, але ціни на продукти в них були недоступними для переважної більшості населення. Дефіцитним товаром став цукор, а також його замінник сахарин, який одразу ж став ходовим товар ... Читати далі »

Переглядів: 180 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024