П`ятниця, 26.04.2024, 11:10:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 03

На першому в 2021 році засіданні вченої ради Національного заповідника «Давній Галич», яке відбулося 1 лютого, науковці заслухали й обговорили звіт про роботу установи за 2020 р., розглянули й затвердили план роботи на наступний рік, а також теми, напрями й дату проведення наукової конференції «Галич і Галицька земля в історії Європейської цивілізації».

Відкрив засідання заступник генерального директора з наукової роботи, к.і.н. Семен Побуцький. Він проаналізував діяльність установи в минулому році, відзначив успіхи, яких вдалося досягти колективу заповідника, окреслив напрямки роботи на наступний рік. Семен Омелянович повідомив, що торік складено 46 актів обстеження технічного стану пам’яток, за відсутності ... Читати далі »

Переглядів: 188 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2021

Барвінські належать до одного з найстаріших польсько-українських родів. Цей рід має значні заслуги в розвитку української духовності, науки, освіти та шкільництва. Традиція вважає їх початком ХІ ст. (перший Барва — позашлюбний син польського короля Лєшка Білого), походження, правдоподібно, з Литви. В Галичину прийшли разом з військами Казимира III.

Від галицького бібліографа І. Левицького дізнаємося, що рід походить із села Барвінок коло Дуклі (тепер Польща, повіт Кросно). Щоправда, Володимир Барвінський пише, що його родина належала до численних русько-литовських родів, які наприкінці XVI–на початку XVII ст. проживали на Поліссі, Поділлі, північній частині Волині тощо, але можливо саме у східній частині Полісся, припускає на ... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2021

«Ще у 30-х роках Ворохта приваблювала заможних людей із Польщі. У 1933 році місцеві любителі спорудили 25-метровий трамплін поблизу вокзалу, котрий дотепер, на жаль, не зберігся. Землю для першого трампліна надала родина Мочерняків. У 1936-му спортивний клуб Польщі збудував для себе трамплін уже на 50 метрів…».

Так починається найбільший розділ під назвою «Ворохта – перлина Карпат. Матеріали до історії» історико-документальної книжки голови Кременецького районного фізкультурно-спортивного товариства «Колос» (Тернопілля) Василя Галевича «Стрибки на лижах із трампліна та лижне двоборство в Україні», що побачила світ наприкінці минулого року. Це вже друге видання такої праці, в як ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2021

Сумних Різдвяних Свят українцям, на жаль, не бракувало. Укладачі збірників народних колядок сьогодні часто включають до них знаний текст «Сумний Святий вечір в сорок шостім році…», який є відгуком на події післявоєнного часу та нову хвилю комуністичних репресій. Однак дослідникам історії  визвольних змагань на Прикарпатті періоду гітлерівської окупації відомими також є дещо раніші у часі події, які теж пов’язані з колядою  і сталися на Коломийщині одразу по традиційних зимових святах 1942 року.

Узимку 1942 року активісти підпільної коломийської молодіжної організації ОУН гостро потребували коштів на організаційні цілі і вирішили залучити їх через пожертви населення під час традиційної Різдвяної коляди. ... Читати далі »

Переглядів: 190 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024