Субота, 27.04.2024, 01:35:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 3 » «Стрибки на лижах…», або Все про історію лижного спорту в Україні й на Прикарпатті
15:58:11
«Стрибки на лижах…», або Все про історію лижного спорту в Україні й на Прикарпатті

«Ще у 30-х роках Ворохта приваблювала заможних людей із Польщі. У 1933 році місцеві любителі спорудили 25-метровий трамплін поблизу вокзалу, котрий дотепер, на жаль, не зберігся. Землю для першого трампліна надала родина Мочерняків. У 1936-му спортивний клуб Польщі збудував для себе трамплін уже на 50 метрів…».

Так починається найбільший розділ під назвою «Ворохта – перлина Карпат. Матеріали до історії» історико-документальної книжки голови Кременецького районного фізкультурно-спортивного товариства «Колос» (Тернопілля) Василя Галевича «Стрибки на лижах із трампліна та лижне двоборство в Україні», що побачила світ наприкінці минулого року. Це вже друге видання такої праці, в якому висвітлено багату історію лижно-стрибкового спорту та двоборства в нашій країні – від 30-х років минулого століття й досі. А загалом у доробку автора – 12 книжок як «спортивного» змісту, так історико-краєзнавчих.

У «Стрибках на лижах…» на 400 сторінках тексту, проілюстрованого численними фотознімками, – розповіді про історію трамплінів в Україні, про спортсменів, тренерів, директорів спортивних шкіл і спортивних баз, про найкращих стрибунів на лижах із трампліна та лижних двоборців нашої держави, спогади ветеранів спору, тренерів, керівників навчальних закладів із названих видів спорту.

Широко представлено тут і вихідців з Прикарпаття – зокрема читаємо про найкращого за всю історію України майстра спорту СРСР міжнародного класу з лижного двоборства Олександра Просвірніна, майстрів спорту Радянського Союзу зі стрибків на лижах із трампліна та лижного двоборства Володимира Белейовича, Мирослава Косовича, Івана Зеленчука, Василя Гуцуляка й багатьох інших.

Автор висловлює подяку за сприяння у виході видання низці осіб з різних регіонів нашої держави, у тому числі колективові Коломийської міської бібліотеки №1 та ворохтянцю Василеві Грибовичу. З питань купівлі книжки можна звертатися до В. Галевича, тел. (097) 247-04-70.


Переглядів: 162 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024