П`ятниця, 26.04.2024, 09:43:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 14

Спільними зусиллями жителів села створюється неповторний образ Довгого-Калуського, зберігається його історія і закладається майбутнє. Упевнені, що серед наших нащадків є ті, що в майбутньому прославлять своїми талантами рідне село, район, Україну у світі.

387 р. Перша писемна згадка про село, яке входило в той час до Галицької землі Руського воєводства. Його тодішня назва звучала як villa Dolhe (вілла Долге). Це зазначено в оригінальних документах, що зберігаються в головному архіві давніх актів у Варшаві (фонд Метрика Коронна), Центральному державному історичному архіві у Львові, а повна інформація – у міській раді Калуської об’єднаної територіальної громади.

... Читати далі »

Переглядів: 263 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2021

Поява секонд-хендів у більшості з нас асоціюється з «буремними дев’яностими». Проте торговці вживаним одягом існували в нашому місті ще з давніх часів. Про їхню діяльність уже тоді висловлювалися різні думки – хтось вважав їх корисними, а хтось звинувачував у поширенні інфекцій та зв’язках з кримінальним світом. Покупками у таких торговців ніхто особливо не хвалився, але їхніми клієнтами бували й представники поважних сімейств – пише “Західний кур’єр”.

Тандетники і ґалґаняри
Торговці вживаними речами згадувалися ще у цехових привілеях, виданих Юзефом Потоцьким у першій половині XVIII століття. В 1729 році був створений спільний цех шинкарів та ремісників деяких професій. Пр ... Читати далі »

Переглядів: 203 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2021

У романі відомого американського письменника Джеймса Гедлі Чейза «Щурі Баррета» банда гангстерів використовувала щурів для того, щоб звести рахунки зі своїми ворогами – пише “Західний кур’єр”.
Випадки з життя свідчать, що письменник зовсім не перебільшив небезпеку, яку несуть ці підступні тварини. Про це зокрема свідчить випадок, який стався з 19-річним Максом Гофманом, помічником кравця зі Станиславова, у липні 1937 року. Юнак втратив роботу, а тому особливо радо прийняв пропозицію львів’янина Файбіша Лазаря, який запропонував робоче місце у його підприємстві, що виготовляло кравецький ватин для підкладок. Пан Лазар обіцяв пристойну винагороду, тож молодий кравець довго не роздумував, спакував валізи й вирушив до Львова.

... Читати далі »

Переглядів: 166 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2021

Хто б міг подумати, що в Станиславові початку ХХ століття, оточеному густими лісами, може виникнути проблема з деревом для опалення? Проте його нестача в місті була дуже відчутною – пише “Західний кур’єр”.
По-перше, в місті не вистачало лісорубів, а їхні послуги коштували дорого. Крім того, в місті була поширена спекуляція деревом. Відомим продавцем дерева в місті був Самуель Бухвальтер, що мав склад напроти будинку старців і калік (тепер вул. Галицька, 14) і продавав в’язанку деревини за 30-38 корон.
На вул. Зосина Воля, 17 (тепер вул. Коновальця) торгував Макс Вайнґартен, у якого можна було розжитися деревом по 34 корони за в’язанку.
Але в дефіциті опалювальних матеріалів був і позитивний момент – жителі міста навчилися берегти тепло. Зазвичай квартири містян обігрівалися кахельними печами з ошатними стат ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024