Вівторок, 19.03.2024, 12:06:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 29 » Церква Різдва вражає
16:49:59
Церква Різдва вражає

В церкві Різдва Христового — пам'ятці архітектури національного значення майстри наполегливо постаралися до Різдвяних свят над створенням унікального іконостасу. Вівтарна перегородка вражає величністю та кольоровою мозаїкою.
Декан Галиький УГКЦ о.Ігор Броновський розповів, що церкву реставрують вже впродовж кількох років. За цей час завівтарну частину прикрасили мозаїкою у візантійському стилі.

Майже місяць майстри викладали камінчики в мозаїку, використавши у своїх роботах окрім інших матеріалів особливий зелений біблійний камінь – онікс, який спеціально привезений з Ірану, - акцентує священник.
Отець Броновський пояснює, що насамперед є прагнення зробити оригінальний та величний іконостас.

Спочатку була ідея зробити його з мармуру, але, на жаль, це надто дорого. Тому закупили піщаник, віднайшли талановитого майстра, який витісує з каменю різноманітні скульптури. Такого іконостасу більше ніде нема. Звичайно, є красиві і дороговартісні, зроблені з мармуру, обкладені плиткою, проте наш – це ручна робота, і в цьому його унікальність, - з гордістю каже священник.

Богдан Дячук – Саме він без жодних інструментів, своїми руками вирізьбив старовинні орнаменти, які отець Броновський побачив у церкві святого Пантелеймона та в різноманітних книгах про мистецтво Галича.
- Схоже було у ранньохристиянських храмах. На іконостас, який має понад 5 метрів завширшки та 3 метри у висоту витратили три тонни піщаннику. Вівтарна перегородка складається з основи-фундаменту, колон, а також капітелей, на яких тримається арка над царськими воротами, - пояснює священник.

Робота над майбутнім іконостасом тривала близько двох років. Спочатку майстер різьбив на камені удома — у селі Литвинів на Тернопільщині. Згодом надзвичайно обережно частини іконостасу перевозили до Галича.

Наприкінці грудня минулого року всередині вівтарної перегородки виклали мозаїкою два образи — Богородиці Одигітрії та Христа Вседержителя.
Кожен камінчик в мозаїці необхідно акуратно викласти, щоб детально відтворити образ. Матеріали привезені з-за кордону – з Палестини та Риму. Вони мають свою назву – це мармур, а ось це античне золото, яке заховане між двома скельцями, саме тому його не можливо дістати, - розповідає о.Ігор Броновський. - Отець Євген Андрухів - художник, який неодноразово працював з іншими майстрами в Хорватії, Римі і навіть у Фатімі, автор мозаїки та голова сакральної комісії Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ розповів, що робота тривала півтора місяця. Разом з ним трудилися ще два художники.
Викладали мозаїку, використовуючи коштовні матеріали - італійський та бразилійський мармур, італійську смальту — це таке скло з домішками пігментів. Два образи складаються приблизно з чотирьох тисяч частинок, - пояснює майстер о.Євген Андрухів, і додає, що задля унікальності мозаїки він використав дві старовинні техніки, які були відомі людству і застосовувалися ще за 400 років до народження Христа!
Ми робимо іконостас не на 10 чи 20 років. Отець Євген дає гарантію на 3 століття, - запевняє о.Ігор. - Спеціальний клей скріплює камінчики та може витримати високу температуру. Головна наша мета – зробити гарно та якісно, щоб максимально налаштувати людину на молитву і, щоб залишити це на довгі роки нащадкам, - стверджує священник.
Також о.Ігор Броновський додав, що вже є домовленість з галицькими майстрами, які виготовлять ковані царські ворота для іконостасу. Їх прикрашатимуть металеві барельєфи ангелів та ікони Благовіщення.

Мар'яна ГНОТ


Переглядів: 388 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024