П`ятниця, 29.03.2024, 13:59:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 23 » Дослідницька робота продовжується. Встановлено кілька десятків прізвищ військовиків полеглих під час ПСВ у боях за Галич
12:45:32
Дослідницька робота продовжується. Встановлено кілька десятків прізвищ військовиків полеглих під час ПСВ у боях за Галич

Специфіка праці науковців у зимовий період полягає в тому, що можна більше часу присвятити дослідницькій та пошуковій роботі. Завдяки цьому, впродовж зими 2020 – 21 рр. досліджено і опрацьовано значний масив інформації, вдалося додатково встановити кілька десятків прізвищ осіб, які загинули в боях за Галич. Серед опрацьованих матеріалів – інформація Міністерстерства оборони Угорщини, дані пошукової організації «Vigyazok», бібліотечні фонди, приватні збірки та ін.

В результаті - додатково встановлені прізвища 64 військовиків підрозділів Австро – Угорської монархії, яких доля назавжди пов'язала з містом над Дністром. Вони були різного віку і служили в різних родах зброї; це були артилеристи, гусари, улани, піхотинці, військовослужбовці крайової оборони – всі залишилися тут навічно, а їхні прізвища довгі десятиліття перебували в забутті.
На даний час відомо, що більша частина з нововстановлених були за етнічним походженням угорцями; також, були угорці народжені в Румунії, а кілька осіб (6) ймовірно були хорватами, землі яких в той час входили до складу земель корони Святого Стефана. Роки їхніх захоронень 1914 – 17.
Згідно архівних даних, частина з цих військовослужбовців (28), з огляду на тогочасні обставини (обстріли ворога, брак часу) були захоронені на терені міста в різних місцях. Вірогідно, що практично всі вони згодом у 20 –их рр. ХХ ст. були ексгумовані і захоронені на збірних кладовищах Галич – гора та Галич – Заріка.

Життєвий шлях кожного з полеглих практично є невідомим, але доступні дані в статистичному розрізі (щодо соціального статусу та етнічного походження, служби у військовому підрозділі, кількості полеглих у конкретні місяці 1914 – 17 рр.) дає змогу дослідникам глибше розуміти події, які відбувалися на цьому терені більше 100 років тому, відкривати нові сторінки Забутої війни.

У попередніх публікаціях згадувалося життєписи легіонерів УСС, які поховані в Галичі; поступово збирається інформація про інших.
Нещодавно стало відомо, що у Галичі загинув барон Іштван Андреянські. Коротка історія його служби така – весною 1916 року він, як лейтенант запасу, записався добровольцем до цісарського та королівського 2 - го гусарського полку (Husarenregiments Friedrich Leopold Prinz von Preussen Nr. 2) в Брашові. Після навчання він подав рапорт щодо служби на полі бою, його було призначено на посаду командира підрозділу. За словами його командира полку, він зголосився виконати всі важкі завдання.
Іштван заслужив срібну медаль "За хоробрість" II класу, а потім медаль I класу. Остання, «Велика срібна», була особисто приколота до його грудей спадкоємцем престолу Карлом Габсбургом. Загинув героїчною смертю 5 вересня 1916 року, повівши свій ескадрон в атаку під сильним ворожим гарматним вогнем в м. Галичі.

Встановлення прізвищ забутих воїнів є важливим моментом щодо відновлення історичної пам'яті щодо полеглих. Ще 10 років тому, коли тільки починалося дослідження військового кладовища на Галич – горі, не було відоме жодне прізвище захоронених.

На даний час вже відомо 247 прізвищ (з загальної кількості близько 335), які приймали участь в боях за звільнення міста в 1915 р. та його подальшій обороні у 1916 р. і були тут поховані; силами небайдужих та за підтримки міської влади попередньої каденції (міський голова О.Трачик) вдалося організовувати періодичні роботи з благоустрою військового кладовища.

Щоб забезпечити належний поступ у меморіальній роботі, потрібна системна співпраця, як науковців, так і владних органів. Тоді, можливо, зможемо досягнути європейського досвіду пам'яткоохоронної роботи…

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 156 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024