Середа, 24.04.2024, 03:14:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 15 » Довбушів музей у Печеніжині – скарбниця старожитностей
08:19:41
Довбушів музей у Печеніжині – скарбниця старожитностей

У Печеніжині, містечку, де народився Олекса Дов­буш, від початку 70-х років минулого століття діє історико-краєзнавчий музей славетного опришка. Розташований він у самому центрі в орендованому приміщенні. Через це його не раз доводилося відстоювати перед заповзятливими підприємцями, які на приміщення “клали око”.

А взагалі в ідеалі музей потребує окремої споруди, найвдалішим місцем для якої може слугувати пагорб під лісом при в’їзді до селища, де тепер стоїть пам’ятник Олексі Довбушу. Таке бачення в завідувача музею Івана Котіва й наукової працівниці Оксани Мотрук.

У трьох кімнатах експонуються побутові речі та господарський реманент, яким печеніжинці користувалися в давнину, а також усе, що пов’язане з опришківським рухом 18 століття. На другому поверсі музеєві тепер належить великий зал. Тут буде виставковий центр видатного печеніжинця, який усе своє життя присвятив вивченню опришківського руху – академіка Володимира Грабовецького. І взагалі – мистецький центр громади. Треба лише привести зал до ладу. Найважливішу роботу – заміну вікон – вдалося зробити завдяки депутатові обласної ради місцевому мешканцеві Дмитрові Лащуку.

Музейні працівники сформували на базі музею громадсько-мистецьку раду, куди ввійшли місцеві майстри різця й пензля, вчителі гуманітарних дисциплін.

“Плануємо членство в раді розширити за рахунок інтелігенції дев’яти сіл, котрі увійшли в нову адміністративну формацію – ОТГ, – каже Іван Котів. – Печеніжин разом з прилеглими селами – це один суцільний музей. Тут безліч місць, пов’язаних з видатними особами та знаменними історичними подіями. Усе це слід позначити, закарбувати на письмі і в пам’яті та зберегти”.

Чотири роки тому на базі музею створено велоклуб. Цікавинкою є те, що велоклуб поєднує спорт з краєзнавством. Заледве, чи десь іще практикують краєзнавчі велопробіги. Зупинки передбачені не будь-де, щоби ноги розім’яти, а на історичних місцинах. На кожній зупинці хтось з учасників готує екскурсію.

Цими днями в музеї експонують різьбярські роботи майстрів декоративно-вжиткового мистецтва селища – Василя Скрипника, Василя Андрусяка, Петра Гаврищука, Василя Обушака, Івана Чемериса, Василя Явдошняка та Миколи Ровенчука. А в першій кімнаті – “Писанковий вернісаж” учнів шкіл ОТГ.

– Печеніжин – це жива історія, яка потребує дієвої підтримки, у тому числі матеріальної, – пояснює директор. – У нас є успішні підприємці. Якби ж то вони трохи більше повернули свої погляди на культурний розвій нашого славного містечка!

Андрій МАЛАЩУК


Переглядів: 499 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024