Четвер, 18.04.2024, 19:05:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 1 » Двері, які пам'ятають минуле: у Коломиї вслід за Франківськом розпочали проект зі збереження автентики старовинних будівель
21:36:38
Двері, які пам'ятають минуле: у Коломиї вслід за Франківськом розпочали проект зі збереження автентики старовинних будівель
Середмістя Коломиї має свою історію, свою цінність. І коли кожен другий чиновник б'ється в груди, що місто має бути туристичним, то спершу потрібно привести його до ладу, аби запрошувати туристів, вважають ініціатори проекту.
Болючою у Коломиї, відзначає "Дзеркало Коломиї", що розпочало проект, є проблема із занепадом давніх дерев’яних з неймовірно красивою різьбою дверей у міських пам'ятках.
Вони є справжньою окрасою будівель у центральній частині міста, за умови, якщо їх відреставрувати і зберегти оригінальний вигляд, відзначають журналісти. Наразі більшість цих дверей, брам, вікон – брудні, без замків, шиб та з облізлою фарбою ще з радянського минулого.
У Коломийській міській раді кажуть, що з реконструкцією дверей складно.
"Наразі ми розробляємо програму реставрації та реконструкції фасадів історичних будівель центральної частини, а саме історичного ареалу Коломиї. З дверима наразі складніше, вони не включені у цю програму. Але є інший проект, в якому є пункт, що стосується реставрації 20 дверей у центральній частині міста, але детальніше говорити про нього ще рано", – каже заступник міського голови Олег Дячук.
У відділі архітектури та містобудування Коломийської міської ради кажуть, що руйнація давніх дверей та вікон – то не їхня компетенція, але в. о. головного архітектора наголошує, що це, безумовно, цінні елементи будівлі.
"Дзеркало Коломиї" щотижня буде публікувати інтерв’ю з цікавими особистостями про збереження архітектурної спадщини, а також розміщувати світлини стародавніх дверей, щоб зберегти їхню унікальність.
Нагадаємо, у Франківську ініціативу Марії Козакевич, яка започаткувала в мережі умовну естафету з фото архітектурних елементів давнього Івано-Франківська із закликом їх зберегти, підтримав КУРС.
В рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.
Практичним кроком ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти, що її вже другий рік провадить Марія Козакевич, є реставрація старовинних дверей у Франківську.

Переглядів: 345 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024