Четвер, 25.04.2024, 16:45:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 9 » Дземброня і Космач: експедиція Old_khata збирає історії, щоб показати красу сільських хат
09:32:37
Дземброня і Космач: експедиція Old_khata збирає історії, щоб показати красу сільських хат

Old_khata_project — це експедиція селами в пошуках естетики традиційного житла. Репортерка Світлана Ославська та фотографка Анна Ільченко хочуть зафіксувати, зберегти та показати красу сільських хат. Бо хата — це більше, ніж просто житло. Це світ, який людина створює навколо себе.

Етнографічна ініціатива Old_khata_project фотографує старі українські сільські хати та записує історії їхніх господарів. На фейсбук-сторінці проєкту можна прочитати десятки оповідей і побачити десятки альбомів — щемких і щирих.

Нещодавно авторки проєкту побували на Франківщині – у карпатських селах Космач і Дземброня, пише Локальна історія.

Кожна деталь старої хати Михайла Дідишина у Космачі має свою історію. Кількість хрестиків над вхідними дверима свідчить про її вік. Незвична для регіону плитка розповідає про мандри ґазди. А чоканка – візерунки по металу – видає несамовиту фантазію господаря. За кожною дрібницею — своя оповідка. Треба лише попрохати розповісти — і слухати, роздивлятися, чудуватися.

Пан Михайло любить творити. На його подвір’ї багато дерев’яних антропоморфних скульптур, власноруч створений Музей Олекси Довбуша.

Географія проєкту планує охопити українські села від Закарпаття до Донбасу, від Бессарабії до Полісся. Анна Ільченко розповідає, що локації обирають за порадами знайомих та власною інтуїцією.

У Дземброні дівчат скерували до місцевої знаменитости Марії Іллюк. Вона приймала знімальну групу фільму «Тіні забутих предків», знайома із Євгеном Нищуком та Павлом Гудімовим.

У відомих та туристичних селах працювати легше: жителі здебільшого відкриті до спілкування. Втім трапляється, що люди бояться впускати в дім — їм складно збагнути, що життя та побут можуть бути предметом чийогось зацікавлення. І навіть книжки. На основі проєкту Світлана та Анна хочуть зробити фотокнигу, у якій будуть фотографії будинків, їхніх мешканців, а також розповіді про житло, інтер’єри та життя. Наразі ж проєкт розвивається у соціальних мережах — зокрема у фейсбуці та інстаграмі.

Творці проєкту надихаються відгуками з України, Канади й Аргентини. На інстаграм-сторінку пишуть нащадки українців-емігрантів, які згадують про свої подорожі Україною. А дехто жаліється, що ніколи так не і побував на батьківщині предків. 

Сьогодні ще можна зафіксувати старі хати, їхнє неймовірне оздоблення та інтер’єри. Треба зробити це вже — доки є хати і ще живуть люди. Інакше потім говоритимуть лише стіни. А потім змовкнуть і вони.


Переглядів: 165 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024