Вівторок, 23.04.2024, 11:21:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 19 » Голова Галицької РДА про відбудову Успенського собору у Крилосі
09:21:29
Голова Галицької РДА про відбудову Успенського собору у Крилосі

Питання відбудови Успенського Собору в с.Крилос вже неодноразово висвітлювалося на сторінках нашого часопису. Ми розповідали і про перше зібрання ініціативної групи, яке відбулося 19 грудня минулого року за участю народних депутатів, представників влади і духовенства, науковців та будівельників. Публікували і точку зору окремих науковців щодо загрози існуючим історичним фундаментам, які можуть виникнути в процесі будівництва нового храму. Обидві сторони були єдиними в тому, що відбудова Собору можлива лише за умови музеєфікації і збереження фундаментів епохи князя Ярослава Осмомисла.
На щастя, як запевняють фахівці, сучасні технології дають можливість втілити такий задум. Відповідно, цілком реально зберегти для нащадків пам’ятні фундаменти другого за величиною (після Софійського – у Києві) Собору ХІІ століття, і збудувати на намоленій Крилоській горі новий величний храм, який має стати символом єднання всіх українських церков.

Саме про це йшлося на нараді, яка відбулася 7 травня в Івано-Франківську за участю засновників «Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору» – голови Івано-Франківської облдержадміністрації Олега Гончарука, Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира Війтишина, народних депутатів України Анатолія Матвієнка, Михайла Довбенка, виконавчого директора фонду, народного депутата України 5 та 6 скликань Зіновія Шкутяка, а також заступника голови облдержадміністрації Ігоря Пасічняка, голови Галицьких райдержадміністрації та районної ради Миколи Поповича та Павла Андрусяка, керівників відповідних управлінь ОДА, представників депутатського корпусу, науковців Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника..

Присутні заслухали інформацію народного депутата Михайла Довбенка про стан організації роботи благодійного фонду. Зазначалося, що уже розроблено його статут та офіційний сайт, створено робочу групу з обґрунтування концепції реставрації, яку представить ДП «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» (м.Львів).

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин повідомив, що до складу засновників благодійного фонду входить також і глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав та наголосив, що Церква дає своє благословення для цієї справи.

Олег Гончарук зазначив, що в питаннях духовного відновлення Прикарпаття є цілковита підтримка Президента України Петра Порошенка та акцентував на необхідності докладення всіх зусиль для «відбудови і створення духовної Мекки».
На переконання народного депутата Анатолія Матвієнка: «Це має бути захід всеукраїнського масштабу, який слугуватиме підґрунтям для об’єднання всіх в одну помісну церкву».
Детальніше про те, що мовилося під час наради, ми попросили розповісти голову Галицької районної державної адміністрації Миколу Поповича.
- Миколо Богдановичу, на якій стадії зараз перебуває питання створення Міжнародного благодійного фонду, і чи є впевненість, що з його допомогою вдасться зібрати необхідну суму для втілення задуму?
- Всі документи для реєстрації Міжнародного фонду відновлення Галицького Успенського Собору практично вже готові і подані у відповідні органи. Після узгодження юридичних моментів та необхідної процедури реєстрації, яка триватиме приблизно до кінця травня, має відбутися офіційна реєстрація. Пізніше, орієнтовно на початку червня, засновники фонду організують його урочисту презентацію, Сподіваюся, що вона відбудеться в Крилосі. І вже після цього благодійники, жертводавці, меценати зможуть вносити кошти на банківський рахунок фонду. Я знаю, що є вже достатньо людей, які підтримують ідею відбудови, і готові вкласти немалі суми для такої справи. Сподіваюся, що конкретніше про це буде сказано засновниками фонду під час його урочистої презентації.
Що би не казали скептики, але я з упевненістю можу сказати, що завдяки народним депутатам Анатолію Матвієнку та Михайлу Довбенку, значна частина коштів вже зорганізована. Необхідно тільки дочекатися офіційної реєстрації фонду і внести ці гроші на його рахунок.
- Яка кінцева мета розпочатої справи, і чи має вона максимальну підтримку?
- Звичайно відбудова Успенського Собору не є кінцевою метою. Адже засновники фонду мають на меті створити тут великий духовний центр всього західного регіону, і, власне, відбудова Собору є першим кроком в цьому напрямку. Як зазначив під час наради народний депутат Анатолій Матвієнко, ми розпочинаємо будівництво Всеукраїнського собору, який стане першим собором майбутньої єдиної української помісної церкви. Саме тут буде центр об’єднання всіх українських церков на базі Успенського Собору в Галичі-Крилосі. Крім того, досягнута домовленість про перенесення останків князя Осмомисла з львівського собору Св.Юра до Крилоса – туди, де він був похований після смерті. Але останки князя покояться в соборі, отже і повинні бути перенесені до собору. Тому тільки тоді, коли буде збудовано Успенський Собор, ми зможемо здійснити цю місію.
Що стосується підтримки, то ми вже маємо її на найвищих рівнях. Як зазначив голова облдержадміністрації Олег Гончарук, під час недавнього перебування на Прикарпатті Президент України Петро Порошенко повністю підтримав ідею відбудови Успенського Собору та створення духовного центру в Галичі-Крилосі, і пообіцяв максимальне сприяння у цій справі. Блаженніший Патріарх Святослав також увійшов до складу засновників фонду. Знаковою подією також стала згода увійти до складу засновників Митрополита Львіського Ігоря Возьняка і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Васи́лія Семеню́ка.
Є також домовленість, що до оргкомітету увійдуть консули кількох іноземних держав, де проживає українська діаспора, представники якої теж мають бажання залучати свої кошти до цього проекту.
Отже, як бачимо, підтримка є досить великою, і це додає впевненості, що ми діємо в правильному руслі. Тверде переконання в тому, що Собор потрібен, і в тому, що він буде висловили всі учасники наради.
- Як має виглядати Собор? Адже відомо, що ні малюнків, ні креслень цього величного храму, на жаль, не збереглося. Є лише припущення науковців, архітекторів щодо його архітектурного вигляду.
- Так, на превеликий жаль… Але до розробки проекту Собору планується залучити кращих архітекторів і науковців не лише з України, а й з інших держав. Кожен з проектів пройде широке і відкрите обговорення. Насамперед має бути здійснено консервацію і музеєфікацію діючих фундаментів, і тільки потім спеціалісти мають сказати яким архітектурно-технічним рішенням буде здійснюватися будівництво над ними нового храму. Науковці часто ставлять запитання, мовляв, навіщо нам ще один храм, якщо поруч є Успенська церква ХVІ століття, і її цілком вистачає для організації богослужінь… Я наголошую: мова йде не про будівництво храму для Галича чи Крилоса, мова йде про відбудову історичного Собору Всеукраїнського значення. Зараз уже не ведеться дискусія про те – будувати Собор чи не будувати. Це питання засновниками фонду і духовенством вирішено. Собор буде! Зараз стоїть питання – якнайшвидше його збудувати. І я впевнений, що під патронатом Президента та вищих чинів духовенства, за сприяння наших народних депутатів Михайла Довбенка та Анатолія Матвієнка, при підтримці всієї громадськості і діаспори цей проект буде втілено в найкоротші терміни.
- Якщо Собор має стати першим і центральним храмом Єдиної української помісної церкви, то чи мають намір приєднатися до його побудови і чи підтримують цю ідею представники інших конфесій?
- Зараз засновниками фонду ведуться перемовини з представниками інших церков. Думаю, що вони будуть запрошені вже на презентацію фонду. Сам Блаженніший Патріарх Святослав ініціює запрошення і залучення інших конфесій. Адже це не буде Греко-Католицький Собор. Це буде український об’єднавчий Собор.

Володимир ТЕСЛЮК


Переглядів: 405 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024