Субота, 20.04.2024, 05:56:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 19 » «Гуцульщина очима Сеньковського»
13:42:50
«Гуцульщина очима Сеньковського»

За ініціативи обласної організації Національної спілки краєзнавців України 17 травня 2017 р. відбулась презентація альбому «Гуцульщина очима Сеньковського» авторства Валерія Ковтуна, Миколи Савчука, Мирослава Близнюка. Захід відбувся в приміщенні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

Коротка довідка: Микола Іванович Сеньковський народився 23 листопада 1893 року в містечку Пирятин на Полтавщині у сім'ї колезького правника Івана Олександровича Сеньковського. Закінчив кадетський корпус у Петербурзі, отримавши спеціальність «фотограмметрія». В роки Першої світової війни був військовим фотографом у російській армії. Тоді вперше побував у Карпатах. На початку 1920-х років Микола Сеньковський у зв'язку з непевною політичною ситуацією, поразкою визвольних змагань у Східній Україні вирішує емігрувати до Польщі. Він переїжджає на Гуцульщину, у Жаб'є (сучасна назва: Верховина). У Жаб'ї Микола Сеньковський одружується з місцевою вчителькою Євгенією Поліщук. Пані Євгенія була родом з Тернопільщини, закінчила Коломийську учительську семінарію і організовувала у Верховині першу українську школу. У 1924 році у Косові, а пізніше в Коломиї Сеньковський відкриває фотомайстерню та магазин радіо- та фототехніки. Друкує поштівки із власними світлинами і продовжує фотографувати. У 1930 році Микола Сеньковський бере участь у Першій виставці української фотографіки у Львові. Там було представлено шість світлин фотографа: «Гуцулка», «Зимовий краєвид», «Весілля», «Гуцульська церква», «Школа», «Трембітають».

1931 року у сім'ї Миколи та Євгенії народжується син Юрій. Того ж року робота фотографа «Стара гуцулка» була відзначена премією «Гран-прі» на Міжнародній європейській фотовиставці в Парижі.

У вересні 1939 року, після оголошення Німеччиною війни Польщі, Микола Сеньковський перетинає польсько-румунський кордон разом з польськими військовими офіцерами. Подальша доля його невідома.

Микола Сеньковський відомий передусім своїми світлинами Карпат та їх корінного населення – гуцулів. Краєвиди, архітектуру, побут, мистецтво карпатського краю та типажі його мешканців початку XX століття задокументував він на своїх фотографіях. (Дж. https://uk.wikipedia.org)

Коломийські краєзнавці Валерій Ковтун, Микола Савчук, Мирослав Близнюк зробили велику справу зібравши у одне видання відомі листівки М.Сеньковського. У багатьох краєзнавчих виданнях минулих років використані саме його фотографії, але, на жаль, не завжди знали автора, а якщо і знали, то рідко зазначали у підписах до світлин. Велика частина доробку відомого фотографа втрачена, та автори альбому в пошуку «нових» невідомих фотографій Сеньковського.

Гості презентації відмічали важливість даного альбому, як збірника робіт фотографа та як можливість ознайомлення з гуцульським строєм та краєвидами гуцульських сіл і містечок в 20-30-ті роки ХХ ст. Своє захоплення фотографіями Миколи Сеньковського висловлювали Корпанюк Василь Васильович – голова ООНСНМУ, Баран Євген Михайлович- голова ОО НСПУ, Глаголюк Василь Петрович – голова Коломийського міськрайонного ВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка, Миронюк Іван Федорович – професор ПНУ ім. В.Стефаника, Косило Михайло Юрійович – голова ОО НСКУ та усі присутні колеги краєзнавці.

Альбом «Гуцульщина очима Сеньковського» відзначений обласною премією Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України у номінації «науково-популярне видання» як «Краща краєзнавча книжка року». Голова обласної Спілки краєзнавців Михайло Косило, який модерував цей захід, привітав авторів та вручив Дипломи лауреатів.


Переглядів: 549 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024