Середа, 24.04.2024, 22:06:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 2 » Іван Богдан з Коломиї – перший українець в Америці
21:31:29
Іван Богдан з Коломиї – перший українець в Америці

У 1608 році Іван Богдан з Коломиї ступив на узбережжя Північної Вірджинії (місто Джеймстаун), прибувши на англійському кораблі “Марія і Маргарита” з Європи.

Цей факт зафіксовано у книжці спогадів “Правдиві мандри…”, написаній у 1630 році, капітаном Джоном Смітом (відома постать англійської та американської історії), пише Репортер з посиланням на Артефакт.

Сам Іван Богдан був родом з Коломиї.

Там його і зустрів Джон Сміт (1580-1631). Від 16 років почався його пригодницький шлях, що проліг через багато країн Європи. Після участі в різних війнах і битвах Джон Сміт потрапив у турецький полон. Звідти втікав додому, як пишуть книжки, через Україну (тоді ця територія входила до складу Польщі).

Дослідник української еміграції в США професор Осип Кравченюк, покликаючись на спогади самого Д. Сміта, які 1910 року перевидали в Едінбурґу (Шотландія), пише, що автор згадує про свій побут у “Галіко і Колонії” в Польщі, що звісно є “Галичі й Коломиї”, звідки він поїхав до Германштадту в Трансільванії. До речі, про Коломию як “Колонію” писали та в деяких інших латиномовних джерелах.

Навесні 1607 року Джон Сміт був уже в Америці, де в гирлі річки Джеймс разом з іншими колонізаторами заклав відоме нині місто Джеймстаун у штаті Вірджинія. У 1608 році лондонська компанія “Вірджінія Кампані оф Лондон” споряджає до американського берега корабель “Марія і Марґарита” здебільшого з цивільними пасажирами. Був серед них і кваліфікований майстер Іван Богдан з Коломиї. У жовтні 1608 року корабель причалив до берега, а відтак піонери дісталися до Джеймстауна

Іван Богдан був корабельним теслею, добре знався на виробництві скла і дьогтю — дуже цінної тогочасної мануфактури. Можливо тому, перша за океаном скляна гута була заснована саме в Джемстауні.

У червні 1619 року багато європейських заробітчан, в т. ч. й Іван Богдан організували перший в Джеймстауні страйк, вимагаючи від місцевої влади, аби їх зареєстрували як повноправних громадян міста та аби їх трактували нарівні з англійцями. Їхні вимоги задовольнили.

Подальша доля вихідця з українського Покуття невідома.

Українська діаспора у США вважає його першим українцем Америки і випустила на його честь поштову марку в середині сімдесятих років минулого століття.


Переглядів: 180 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024