Субота, 27.04.2024, 15:52:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 30

Аналізуючи на сторінках свого мемуарного твору «Чорні рядки» причини краху Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), Андрій Чайковський серед ключових чинників неуспіху українського державницького проекту у Галичині назвав занедбання галичанами справи виховання власних національних офіцерських кадрів для майбутніх українських збройних сил. За його оцінкою, галицьке українство на переломі ХІХ – ХХ століть було уражене «нашим хворобливим антимілітаризмом» – у громадській думці стійко переважали судження про непрестижність військового фаху та обрання його хіба невдахами, яким не випало затишніше місце у житті. Наслідком цього прикрого упущення згодом постав брак вишколених командних кадрів у військових формуваннях ЗУНР, що й значною мірою спричинило відомі воєнні невдачі у вирішальні роки визвольних змагань українців. Обгрунтовуючи в ... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2020

29 жовтня у Косові відкрили меморіальні дошки письменниці Марії Влад та сприпалю Дмитру Біланюку. Про це повідомили у Косівській РДА.

Ім’я видатної поетеси, письменниці, журналістки, дослідниці та оспівувачки рідного краю Марії Влад увіковічили на меморіальній дошці, встановленій на будівлі редакції районної газети «Гуцульський край», в якій письменниця працювала впродовж 1957 - 1970 років.

Цього ж дня відбулось відкриття меморіальної дошки заслуженому працівнику культури - Дмитру Біланюку. Меморіальну дошку відкрили на районному будинку культури, де востаннє працював Дмитро Федорович.< ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2020

Усна народна творчість українців вельми багата й розмаїта, цей, отриманий від прабатьків скарб, є підвалиною ментальності нашого народу, міцною опорою національної свідомості, фундаментом українського духовного буття. Вагома частина цього скарбу – фольклор та обрядовість жителів гірських регіонів Карпат – гуцулів, що гармонійно вписується в загальнонаціональну традицію, але водночас яскріє виразними етнографічними рисами, які відображають особливості побуту, господарювання, звичаїв, традицій, народних промислів, говірки й навіть темпоритму життя горян. Саме про це книжка прикарпатської дослідниці Аделі ГРИГОРУК «Етнологія Гуцульщини: фольклор і обрядовість», яка цього року побачила світ у львівському видавництві «Растр-7».

... Читати далі »

Переглядів: 184 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024