Неділя, 28.04.2024, 09:46:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 19

Цьогорічним лауреатом обласної премії у сфері краєзнавства ім. В. Полєка став Роман КИСЕЛЮК – письменник із селища Делятина Надвірнянського району, лауреат літературних премій ім. Марійки Підгірянки та Ю. Шкрумеляка. Історик за фахом, котрий закінчив Яворівське училище художніх ремесел (1966) та історичний факультет Львівського національного університету ім. І. Франка (1974), він неперевершений краєзнавець-екскурсовод, невгамовний український патріот і правдолюб, поет і новеліст за покликанням, словом, багатогранна особистість. У його доробку вже 13 книжок. І хоча наразі остання з них – «Горлице моя гірська» (2018) десь підсумовує та узагальнює творчі надбання письменника, пан Роман працює над новими творами. Про це й інше і розмова з ним.
– Насправді новина, що мені присудили премію ім. В. Полєка, стала для мене цілковитою несподіванк ... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2020

І за Австрії, і в міжвоєнний період потяги були доволі небезпечним місцем для подорожніх. В них траплялися крадіжки, час від часу ними мандрували шахраї, які споювали пасажирів, а потім «розводили» їх на гроші або й банально грабували – пише “Західний кур’єр“.

У серпні 1912 року на залізниці трапилася резонансна крадіжка з «фізіологічним» підтекстом. Три відомих залізничних крадія Аарон, Шварц і Розенфельд обікрали у вагоні високого посадовця – буковинського посла Блюма. Щоб поліція не відібрала у них награбоване, вони … проковтнули монети. Під Станиславовом банда опинилася в руках правосуддя, і поліцейські видобували гроші з організмів злодіїв за допомогою рицинової олії. Як в ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2020

У 1934 році станиславівська преса повідомила про містичну історію, яка радше нагадувала давню легенду – пише “Західний кур’єр“,

До однієї з єврейських божниць Станиславова звернувся гуцул, що мешкав у селі Пнів (знаходиться в сучасному Надвірнянському районі). Незвичний гість попросив відправити службу за душу його покійної дружини. Зацікавлені служителі божниці почали допитуватися про подробиці, намагаючись більше дізнатися про покійну. І гуцул розповів, що в їхньому селі довший час мешкала єврейська родина Бляйберґів, яку однієї ночі вимордували бандити. З цілої сім’ї врятуватися від убивць вдалося лише одній дівчині, доньці Бляйберґів.

... Читати далі »

Переглядів: 165 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2020

У міських літописах часто фігурує дата 13 січня 1897 року. Тоді мешканці Станиславова спостерігали нове досягнення науково-технічного прогресу – на залізничному вокзалі яскраво спалахнули електричні ліхтарі.

Втім, справжній тріумф електрики наступив лише через 30 років, пише Репортер. Як Станиславів

Світло братів Хованців

Зрозуміло, що самі по собі ліхтарі світитися не могли, для цього була потрібна електростанція. Вона складалася з трьох динамомашин поту ... Читати далі »

Переглядів: 193 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024