Неділя, 28.04.2024, 05:04:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 24

Вислів про хорошого й поганого поліцейського давно став хрестоматійним.

А от для мешканців Станиславова ХІХ століття була актуальною інша фраза – про відважного та боягузливого пожежного, пише Репортер. пожежні

28 вересня 1868 року стало чорною датою в історії нашого міста. Того дня на вулиці Липовій (теперішня Шевченка) працівники пекарні Хани Двой­ри Вермут робили мармуляду, тобто повидло. На якийсь час вогнище залишили без нагляду і цього виявилось достатньо, аби вітер закинув жаринки на дах сусіднього сараю. Почалася пожежа, від якої згоріла ледь не половина міста.

< ... Читати далі »
Переглядів: 177 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2020

У неділю, 25 жовтня, у приміщенні монастиря Царя Христа, отців Василіян, що на вулиці Незалежності, 181, відбудеться відкриття музею Владики Софрона Дмитерка.

У колекції музею зібрані документи, особисті речі владики, речі літургійного вжитку, листи, книги, подарунки, світлини з різних періодів його життя, інформує Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ.

Переглядів: 145 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2020

У давні часи вирушити в далекі мандри могли собі дозволити лише заможні й витривалі люди. Недосконале транспортне сполучення, дорожнеча, часто небезпечні умови поїздок – все це не сприяло втіленню мрій про мандри у реальність. Однак затятих мандрівників це не зупиняло, і їхня жага до нових вражень пересилювала всі труднощі – пише “Західний кур’єр“,

Все своє беру з собою
На початку ХІХ століття подорожування було доволі небезпечною і некомфортною справою. Поїздку намагалися запланувати на період від середини весни до початку осені, коли багнюка на дорогах підсихала, і по них легше було проїхати. Взимку, коли все було засипане снігом, легко було збитися зі шляху, адже дорожніх вказівників було мало, а на ... Читати далі »

Переглядів: 194 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2020

Грибний сезон у розпалі, але «тихе» полювання – це не лише задоволення, а й потенційна небезпека, адже час від часу преса повідомляє про зникнення чи нещасливі випадки з грибниками – пише “Західний кур’єр“.
У серпні 1911 року місцева преса повідомила про «грибне» вбивство, яке викликало велике потрясіння серед мешканців Станиславівщини. Похід за грибами подружньої пари селян з-під Яремчі закінчився кривавою трагедією. 27-річний селянин Михайло Лесюк і його дружина вирушили до лісу по гриби й між ними сталася сварка. А може, чоловік навмисне виманив дружину до глухих нетрів. Так чи інакше, жінка була по-звірячому вбита – чоловік розкроїв їй голову сокирою. Свідки стверджували, що між Лесюком та його дружиною вже давно панувала незгода через ревнощі.

... Читати далі »

Переглядів: 154 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2020

У 1908 році кореспондент газети «Кур’єр станиславівський» звернув увагу на незвичне вокзальне вітання. Він писав, що молоді люди на станції Яремче під час усього відпочинкового сезону кричали одне одному «Гулєс!» – пише “Західний кур’єр”,

Це відбувалося щодня о сьомій вечора, коли зі станції одночасно виїжджали два потяги до Станиславова й Ворохти. Коли потяги рушали, подорожні у вагонах кричали «Гулєс!» публіці на пероні, а вона відповідала так само. Цей звичай видався кореспонденту «не стільки дотепним, скільки дивним і незрозумілим».

... Читати далі »

Переглядів: 183 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024