Неділя, 28.04.2024, 15:15:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 20

Статті із старих часописів дозволяють нам поринути у давно минулі дні і «прожити» з ними пережите колись. Адже так, як відтворювалася атмосфера свят чи подій  у тодішніх публікаціях, не може  зберегти й найдосконаліша пам’ять. Сьогодні ми пропонуємо читачам повернутися на  85 років назад і перенестися у село Підгороддя під Крилосом, щоб відчути святковий настрій жителів цього поселення з нагоди 35-літнього існування читальні «Просвіти» та посвячення «Народного Дому» в Підгородді біля Галича», яке відбулося  18 серпня 1935 року. Правопис статті, яку ми відшукали у львівському часописі «Діло», подаємо із збереженням тогочасного правопису.

Подав Іван ДРАБЧУК ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2020

Існує кілька версій про час народження Памва Беринди, мовознавця, письменника, видавця, релігійного і культурного діяча першої половини XVII ст. Одні джерела подають 1570 рік, інші – період між 1555 та 1560-им роками. Немає єдиної думки і про місце народження цієї видатної постаті Галичини та всієї України. Деякі дослідники вважають, що Павло Беринда (ім’я Памво взяв при постриженні в ченці) з’явився на світ у с. Чайковичі Самбірського району Львівської області. За однією з версій, його родина походила з Молдови. Саме прізвище, як припускає мовознавець Іларіон Свєнціцький, румунського або східного походження. Історик-краєзнавець Іван Драбчук, автор книги «Постаті галицької історії», стверджує, що це наш земляк, котрий народився на Івано-Франківщині, в містечку Єзуполі Тисменицького району (в той час називалось Чешибіси).

< ... Читати далі »
Переглядів: 172 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2020

Мабуть, варто теж нагадати, що народний дім тому і був народним, що не мав бюджетного фінансування.

Природньо, що прогулянка, яка почалася вулицею Франка та Січинського, продовжується вулицею Тараса Шевченка, йдеться на Facebook-сторінці Old Kalush.

Якщо брати до уваги коментарі читачів, то більшу цікавість викликають якраз будівлі з важкою, а то й трагічною долею, як от будівля міської Ратуші чи "Сокола" (він же колишній кінотеатр та концертний зал училища культури). Народний дім, який сьогодні так гордо здіймає свою вежу, під час Першої світової виглядав майже, як Ратуша с ... Читати далі »

Переглядів: 177 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2020

Недавно у Брошнів-Осадській бібліотеці відбулася презентація книжки вчителя історії місцевого ліцею і директора КП «Музей депортацій українців у ХХ ст.» Брошнів-Осадської ОТГ Ярослава ПАВЛЯКА «Депортації як інструмент імперської московської політики в Україні». Видання, яке схвалене на засіданні педагогічної ради ліцею, рекомендоване як посібник з історії України, може стати, на наш погляд, не лише значимим кроком у процесі творення в селищі музею пам’яті про жертв геноциду через виселення, а й належним завершенням 2020-го як Року пам’яті депортацій українців у ХХ ст. на Прикарпатті.

Три розділи і «Додатки» книжки акцентують увагу читачів на історичній тяглості московської політик ... Читати далі »

Переглядів: 279 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024