П`ятниця, 26.04.2024, 22:23:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 20 » «Живий підручник» з героїчної і жертовної історії України
11:28:06
«Живий підручник» з героїчної і жертовної історії України

Недавно у Брошнів-Осадській бібліотеці відбулася презентація книжки вчителя історії місцевого ліцею і директора КП «Музей депортацій українців у ХХ ст.» Брошнів-Осадської ОТГ Ярослава ПАВЛЯКА «Депортації як інструмент імперської московської політики в Україні». Видання, яке схвалене на засіданні педагогічної ради ліцею, рекомендоване як посібник з історії України, може стати, на наш погляд, не лише значимим кроком у процесі творення в селищі музею пам’яті про жертв геноциду через виселення, а й належним завершенням 2020-го як Року пам’яті депортацій українців у ХХ ст. на Прикарпатті.

Три розділи і «Додатки» книжки акцентують увагу читачів на історичній тяглості московської політики виселень чи депортацій щодо українського народу як у часи Козаччини та російського царизму, так і в новітню добу сталінсько-комуністичного режиму.

Прочитання навчально-публіцистичних студій автора, а головно – їх належне осмислення можливе лише в контексті поінформованості про те, як у Брошневі-Осаді впродовж 1948–1953 рр. функціонувала сталінсько-комуністична катівня – «пересильний табір міжобласного значення», а для тисяч прикарпатців починалася дорога в Сибір. Про ті події, з часу яких незабаром мине 80 років, «Галичина» розповідала читачам у матеріалі «Щоб не забули нащадки». Не обійшов увагою ті жнива скорботи на теренах селища і Ярослав Павляк. Адже саме в них – основна мотивація увічнення пам’яті про депортованих прикарпатців у Музеї депортацій українців у ХХ ст. Автор посібника цитує професора Сергія Адамовича, який у статті «Нереабілітовані: довга дорога додому» писав: «На початку 1948 року в усіх західних областях було облаштовано дев’ять збірних пунктів, на яких, згідно з дослідженнями І. Андрухіва, одночасно могли перебувати 10 550 осіб. У Станіславській області збірні пункти були організовані в Коломиї (на 600 осіб) та в Брошневі-Осаді (на 500 осіб). За весь період депортації, проведеної у 49–59-х рр., із західних областей України було виселено 20 016 сімей чисельністю 65 159 осіб. За твердженнями очевидців, на території табору (в Брошневі-Осаді) було приблизно 9-10 бараків (у селищі ще збереглися їхні залишки. – І. Л.), в кожному з яких поселяли стільки людей, скільки було потрібно адміністрації табору. Всередині табору стояв великий мурований котел, в якому варили людям «похльобку». Довкола табір був обнесений густим колючим дротом. Спали всі на долівці. Після 1953 року бараки пересильного табору стали місцем проживання переселенців із Лемківщини...»

Музей ще в процесі створення, проте його історія вже сягає десяти років. Адже ще у 2010-му за ініціативи тодішнього селищного голови Володимира Боровича (сьогодні начальник відділу культури Рожнятівської РДА) і декана юридичного факультету ПНУ ім. В. Стефаника Олега Вівчаренка на тому місці у Брошневі-Осаді, де для тисяч прикарпатців починалася дорога в Сибір, збудували й освятили каплицю. Саме тоді й народилася ідея створення меморіального комплексу. А реальних обрисів задум набув уже після того, як селищну раду очолив Назарій Іванів (нині голова Брошнів-Осадської ОТГ). Ось чому науково-публіцистичні студії Ярослава Павляка, образно кажучи, я б означив живим підручником з героїчної і жертовної історії України. У книжці, яка може бути настільною не лише для школярів і молоді, а й для кожного прикарпатця, автор зібрав живі розповіді очевидців і належно проілюстрував документальними світлинами велику кількість інформації як історичне свідчення, що виселення, депортації, переселення, вивезення, витіснення тощо завжди були катівськими інструментами московської політики в Україні.

Книжка «Депортації як інструмент імперської московської політики в Україні», на наше переконання, посяде належне та особливе місце серед експонатів новоствореного музею, біля яких доречно написати: «Дозволено торкатися руками і... серцем».

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 278 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024